Szabolcsi töltött káposzta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 60 dkg darált sertés lapocka
- 15 dkg darált füstölt sertéstarja
- 15 dkg rizs
- 2 kis fej vöröshagyma
- őrölt bors
- 1,5-2 csapott ek só
- 2 ek pirospaprika
- 1 tk őrölt kömény
- 1 fej édes káposzta
- 0,5 dl ecet
- 0,5 ek só
Továbbá:
- 500 ml paradicsomlé
- 600 ml a káposzta főzővizéből
Elkészítése:
A hagymát kockázzuk fel, és némi zsiradékon fonnyasszuk meg, keverjük hozzá a rizst, és néhány percig pirítsuk. Húzzuk félre, adjuk hozzá a paprikát és a sót, borsot, köményt.
A káposztát a torzsánál vágjuk be, és forró, ecetes, sós vízben főzzük fedővel letakarva.
A darát húst keverjük át az ujjainkkal, és keverjük bele a paprikás hagymát. Jól dolgozzuk össze, és tegyük félre.
A káposztafejet addig főzzük, amíg nagyjából átpuhul. Vegyük ki a főzővízből, és egyenként válasszuk le a leveleket. (Az ügyesebb háziasszonyok, mint anyukám ezt meg tudják csinálni húsvillával a forró vízben, de én nem vagyok olyan ügyes.)
Vágjuk ki a levelek közepéről a vastag szárat úgy, hogy egyben maradjon a levél, és töltsük meg az előkészített töltelékkel.
A maradék káposztát szeleteljük fel.
Vegyünk elő egy sütőtálat, szórjuk bele az apróra vágott káposztát, majd kezdjük el belepakolni a töltelékeket. Alulra a nagyobbakat, felülre a kisebbeket. A végén ráöntünk egy fél literes paradicsomlevet, és valamivel többet az ecetes sós főzővízből. Felesleges előre keverni, majd keveredik a következő két órában. Fedjük le.
Előmelegítjük a sütőt közepes hőfokra, majd amikor berakjuk az edényt, vegyük takarékra. Egy óra múlva megütögetjük a káposztákat, hogy merüljenek a lébe, és közepes lángon rakjuk vissza.
Újabb 40 perc után levesszük a fedőt, hogy sűrűsödjön a lé, szikkadjanak a káposzták, és kissé megpiruljon a tetejük.