Szabolcsi töltött káposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 60 dkg darált sertés lapocka
  • 15 dkg darált füstölt sertéstarja
  • 15 dkg rizs
  • 2 kis fej vöröshagyma
  • őrölt bors
  • 1,5-2 csapott ek só
  • 2 ek pirospaprika
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 fej édes káposzta
  • 0,5 dl ecet
  • 0,5 ek só

Továbbá:

  • 500 ml paradicsomlé
  • 600 ml a káposzta főzővizéből

Elkészítése:

A hagymát kockázzuk fel, és némi zsiradékon fonnyasszuk meg, keverjük hozzá a rizst, és néhány percig pirítsuk. Húzzuk félre, adjuk hozzá a paprikát és a sót, borsot, köményt.

A káposztát a torzsánál vágjuk be, és forró, ecetes, sós vízben főzzük fedővel letakarva.

A darát húst keverjük át az ujjainkkal, és keverjük bele a paprikás hagymát. Jól dolgozzuk össze, és tegyük félre.

A káposztafejet addig főzzük, amíg nagyjából átpuhul. Vegyük ki a főzővízből, és egyenként válasszuk le a leveleket. (Az ügyesebb háziasszonyok, mint anyukám ezt meg tudják csinálni húsvillával a forró vízben, de én nem vagyok olyan ügyes.)

Vágjuk ki a levelek közepéről a vastag szárat úgy, hogy egyben maradjon a levél, és töltsük meg az előkészített töltelékkel.

A maradék káposztát szeleteljük fel.

Vegyünk elő egy sütőtálat, szórjuk bele az apróra vágott káposztát, majd kezdjük el belepakolni a töltelékeket. Alulra a nagyobbakat, felülre a kisebbeket. A végén ráöntünk egy fél literes paradicsomlevet, és valamivel többet az ecetes sós főzővízből. Felesleges előre keverni, majd keveredik a következő két órában. Fedjük le.

Előmelegítjük a sütőt közepes hőfokra, majd amikor berakjuk az edényt, vegyük takarékra. Egy óra múlva megütögetjük a káposztákat, hogy merüljenek a lébe, és közepes lángon rakjuk vissza.

Újabb 40 perc után levesszük a fedőt, hogy sűrűsödjön a lé, szikkadjanak a káposzták, és kissé megpiruljon a tetejük.