Szabolcsi töltött káposzta recept

Hozzávalók:
- 1 közepes fej édes káposzta
- 50 dkg rizs
- 80 dkg darál sertéshús
- 2 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- paradicsompüré v. házi paradicsomlé
- só
- bors
- pirospaprika
Elkészítése:
Először vizet teszünk fel forrni a káposzta “fonnyasztásához”. A káposztát megmossuk, és kivágjuk a torzsáját. Mikor forr a víz, beletesszük egészben a káposztát, és néhány percig hagyjuk főni. Levelenként szedjük le a fejről, ne hagyjuk teljesen megpuhulni, csak épphogy párolt legyen.
A hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, olajon megpároljuk, a végén a fokhagymát is hozzáaprítjuk. Levéve a tűzről megszórjuk pirospaprikával, és összekeverjük.
A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, hozzáadjuk a húst és a párolt hagymát. Fűszerezzük ízlés szerint, és alaposan összekeverjük.
A káposztalevelekről levágjuk a vastag részt, a nagyobb leveleket kettévágjuk. Tenyerünkbe vesszük a levelet, kanálnyi tölteléket belehalmozunk, és feltekerjük. A káposzta végeit benyomkodjuk.
Egy fazék alját kibéleljük apróra vágott maradék káposztával, ráfektetjük a töltött káposztákat, meglocsoljuk a paradicsommal, és felöntjük annyi vízzel, hogy legalább két ujjnyira ellepje. Megsózzuk,a tetejére is teszünk a maradék káposztából, lefedjük, és feltesszük főni.
Forrástól számítva kb. 50 percig kell főzni, utána levében még puhul a fedő alatt.
Tejföllel, vagy anélkül és kenyérrel tálaljuk.
Tipp:
Én a lapos fajta káposztát szoktam vásárolni, az nincs olyan kemény és erős, könnyű tölteni.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

A nagy konyhai robotgép teszt: nem mindig a legdrágább a legjobb
A Teszt Plussz Magazin nemcsak a magyar-, hanem a globális piacot is vizsgá
Tovább olvasom »
10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »