Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Szabolcsi töltött káposzta recept

Szabolcsi töltött káposzta
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 1 közepes fej édes káposzta
    • 50 dkg rizs
    • 80 dkg darál sertéshús
    • 2 közepes vöröshagyma
    • 2 gerezd fokhagyma
    • paradicsompüré v. házi paradicsomlé
    • bors
    • pirospaprika

    Elkészítése:

    Először vizet teszünk fel forrni a káposzta “fonnyasztásához”. A káposztát megmossuk, és kivágjuk a torzsáját. Mikor forr a víz, beletesszük egészben a káposztát, és néhány percig hagyjuk főni. Levelenként szedjük le a fejről, ne hagyjuk teljesen megpuhulni, csak épphogy párolt legyen.

    A hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, olajon megpároljuk, a végén a fokhagymát is hozzáaprítjuk. Levéve a tűzről megszórjuk pirospaprikával, és összekeverjük.

    A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, hozzáadjuk a húst és a párolt hagymát. Fűszerezzük ízlés szerint, és alaposan összekeverjük.

    A káposztalevelekről levágjuk a vastag részt, a nagyobb leveleket kettévágjuk. Tenyerünkbe vesszük a levelet, kanálnyi tölteléket belehalmozunk, és feltekerjük. A káposzta végeit benyomkodjuk.

    Egy fazék alját kibéleljük apróra vágott maradék káposztával, ráfektetjük a töltött káposztákat, meglocsoljuk a paradicsommal, és felöntjük annyi vízzel, hogy legalább két ujjnyira ellepje. Megsózzuk,a tetejére is teszünk a maradék káposztából, lefedjük, és feltesszük főni.

    Forrástól számítva kb. 50 percig kell főzni, utána levében még puhul a fedő alatt.

    Tejföllel, vagy anélkül és kenyérrel tálaljuk.

    Tipp:

    Én a lapos fajta káposztát szoktam vásárolni, az nincs olyan kemény és erős, könnyű tölteni.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá