Szabolcsi töltött káposzta recept

Hozzávalók:
- 1 közepes fej édes káposzta
- 50 dkg rizs
- 80 dkg darál sertéshús
- 2 közepes vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- paradicsompüré v. házi paradicsomlé
- só
- bors
- pirospaprika
Elkészítése:
Először vizet teszünk fel forrni a káposzta “fonnyasztásához”. A káposztát megmossuk, és kivágjuk a torzsáját. Mikor forr a víz, beletesszük egészben a káposztát, és néhány percig hagyjuk főni. Levelenként szedjük le a fejről, ne hagyjuk teljesen megpuhulni, csak épphogy párolt legyen.
A hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, olajon megpároljuk, a végén a fokhagymát is hozzáaprítjuk. Levéve a tűzről megszórjuk pirospaprikával, és összekeverjük.
A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, hozzáadjuk a húst és a párolt hagymát. Fűszerezzük ízlés szerint, és alaposan összekeverjük.
A káposztalevelekről levágjuk a vastag részt, a nagyobb leveleket kettévágjuk. Tenyerünkbe vesszük a levelet, kanálnyi tölteléket belehalmozunk, és feltekerjük. A káposzta végeit benyomkodjuk.
Egy fazék alját kibéleljük apróra vágott maradék káposztával, ráfektetjük a töltött káposztákat, meglocsoljuk a paradicsommal, és felöntjük annyi vízzel, hogy legalább két ujjnyira ellepje. Megsózzuk,a tetejére is teszünk a maradék káposztából, lefedjük, és feltesszük főni.
Forrástól számítva kb. 50 percig kell főzni, utána levében még puhul a fedő alatt.
Tejföllel, vagy anélkül és kenyérrel tálaljuk.
Tipp:
Én a lapos fajta káposztát szoktam vásárolni, az nincs olyan kemény és erős, könnyű tölteni.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »