Szabolcsi töltött káposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 közepes fej édes káposzta
  • 50 dkg rizs
  • 80 dkg darál sertéshús
  • 2 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • paradicsompüré v. házi paradicsomlé
  • bors
  • pirospaprika

Elkészítése:

Először vizet teszünk fel forrni a káposzta “fonnyasztásához”. A káposztát megmossuk, és kivágjuk a torzsáját. Mikor forr a víz, beletesszük egészben a káposztát, és néhány percig hagyjuk főni. Levelenként szedjük le a fejről, ne hagyjuk teljesen megpuhulni, csak épphogy párolt legyen.

A hagymát megtisztítjuk, apró kockára vágjuk, olajon megpároljuk, a végén a fokhagymát is hozzáaprítjuk. Levéve a tűzről megszórjuk pirospaprikával, és összekeverjük.

A rizst megmossuk, lecsepegtetjük, hozzáadjuk a húst és a párolt hagymát. Fűszerezzük ízlés szerint, és alaposan összekeverjük.

A káposztalevelekről levágjuk a vastag részt, a nagyobb leveleket kettévágjuk. Tenyerünkbe vesszük a levelet, kanálnyi tölteléket belehalmozunk, és feltekerjük. A káposzta végeit benyomkodjuk.

Egy fazék alját kibéleljük apróra vágott maradék káposztával, ráfektetjük a töltött káposztákat, meglocsoljuk a paradicsommal, és felöntjük annyi vízzel, hogy legalább két ujjnyira ellepje. Megsózzuk,a tetejére is teszünk a maradék káposztából, lefedjük, és feltesszük főni.

Forrástól számítva kb. 50 percig kell főzni, utána levében még puhul a fedő alatt.

Tejföllel, vagy anélkül és kenyérrel tálaljuk.

Tipp:

Én a lapos fajta káposztát szoktam vásárolni, az nincs olyan kemény és erős, könnyű tölteni.