Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Rakott tojás recept

Rakott tojás
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 8 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 15 dkg reszelt sajt
    • pirítós

    Burgonyapüréhez:

    • 1,5-2 kg burgonya
    • 5 dkg vaj
    • 1 kk só

    Póréhagymához:

    • 1 szál póréhagyma
    • 5 dkg vaj
    • 1 dl olaj
    • ízlés szerint só
    • 1-1 késhegynyi őrölt bors (fehér és fekete)

    Sajtmártáshoz:

    • 5 dkg vaj
    • 5 dkg liszt
    • 7,5 dl tej
    • ízlés szerint só
    • 1 kávéskanálnyi őrölt szerecsendió
    • 15 dkg reszelt sajt

    Elkészítése:

    A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, 4 felé vágjuk, félretesszük.

    A burgonyapüréhez a burgonyát megpucoljuk, daraboljuk, majd megfőzzük sós vízben. Amikor puha, leöntjük róla a vizet, hozzáadjuk a vajat, és összetörtjük. Megkóstoljuk, ha szükséges még sózzuk. Félretesszük ezt is.

    A póréhagymát hosszában félbevágjuk és megmossuk. Majd feldaraboljuk. A vajat és az olajat összemelegítjük, beletesszük a hagymát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt megfonnyasztjuk, szintén félretesszük.

    A sajtmártás alapja a besamell mártás. A vajat felolvasztjuk, majd beletesszük a lisztet, folyamatos keverés közben. Összefog állni, de nem kell megijedni. Ekkor felöntjük a tejjel (Én apránként szoktam) és csomómentesre keverjük, ha nem lesz csomómentes, akkor majd a végén átszűrjük vagy botmixerrel simára mixeljük :)

    Főzzük folyamatos keverés mellett, míg besűrűsödik. Ekkor ízesítjük sóval és őrölt szerecsendióval és még 2-3 percig főzzük. A reszelt sajtot is beletesszük, és addig főzzük míg a sajt teljesen elolvad. Ha csomós, most lehet átszűrni vagy mixelni.

    Az összeállítás nagyon egyszerű. A tört burgonya felét egy jénai vagy tepsi aljába tesszük és elegyengetjük. Erre rátesszük a hagyma felét, majd 4 tojást szépen sorban. Leöntjük a sajtmártás felével, és újra kezdjük a rétegezést a megmaradt hozzávalókkal.

    Tehát újból burgonya, majd a hagyma, a tojás és végül a sajtmártás. A reszelt sajttal megszórjuk, rátesszük a jénai tetejét vagy alufóliával lefedjük és 200 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Ha nem melegítjük elő a sütőt, kicsit tovább.

    Akkor jó, ha elkezd kicsit pirulni a teteje, ezt elérhetjük úgy is, hogy a sütés vége felé levesszük az alufóliát vagy jénai tetőt és úgy sütjük készre.

    Pirítós kenyérrel kínáljuk.

    Jó étvágyat!

    Tipp:

    Póréhagyma helyett újhagymát is használhatunk, persze abból akkor 1 csokorral.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá