Rakott tojás recept

Hozzávalók:
- 8 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 15 dkg reszelt sajt
- pirítós
Burgonyapüréhez:
- 1,5-2 kg burgonya
- 5 dkg vaj
- 1 kk só
Póréhagymához:
- 1 szál póréhagyma
- 5 dkg vaj
- 1 dl olaj
- ízlés szerint só
- 1-1 késhegynyi őrölt bors (fehér és fekete)
Sajtmártáshoz:
- 5 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 7,5 dl tej
- ízlés szerint só
- 1 kávéskanálnyi őrölt szerecsendió
- 15 dkg reszelt sajt
Elkészítése:
A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, 4 felé vágjuk, félretesszük.
A burgonyapüréhez a burgonyát megpucoljuk, daraboljuk, majd megfőzzük sós vízben. Amikor puha, leöntjük róla a vizet, hozzáadjuk a vajat, és összetörtjük. Megkóstoljuk, ha szükséges még sózzuk. Félretesszük ezt is.
A póréhagymát hosszában félbevágjuk és megmossuk. Majd feldaraboljuk. A vajat és az olajat összemelegítjük, beletesszük a hagymát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt megfonnyasztjuk, szintén félretesszük.
A sajtmártás alapja a besamell mártás. A vajat felolvasztjuk, majd beletesszük a lisztet, folyamatos keverés közben. Összefog állni, de nem kell megijedni. Ekkor felöntjük a tejjel (Én apránként szoktam) és csomómentesre keverjük, ha nem lesz csomómentes, akkor majd a végén átszűrjük vagy botmixerrel simára mixeljük :)
Főzzük folyamatos keverés mellett, míg besűrűsödik. Ekkor ízesítjük sóval és őrölt szerecsendióval és még 2-3 percig főzzük. A reszelt sajtot is beletesszük, és addig főzzük míg a sajt teljesen elolvad. Ha csomós, most lehet átszűrni vagy mixelni.
Az összeállítás nagyon egyszerű. A tört burgonya felét egy jénai vagy tepsi aljába tesszük és elegyengetjük. Erre rátesszük a hagyma felét, majd 4 tojást szépen sorban. Leöntjük a sajtmártás felével, és újra kezdjük a rétegezést a megmaradt hozzávalókkal.
Tehát újból burgonya, majd a hagyma, a tojás és végül a sajtmártás. A reszelt sajttal megszórjuk, rátesszük a jénai tetejét vagy alufóliával lefedjük és 200 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Ha nem melegítjük elő a sütőt, kicsit tovább.
Akkor jó, ha elkezd kicsit pirulni a teteje, ezt elérhetjük úgy is, hogy a sütés vége felé levesszük az alufóliát vagy jénai tetőt és úgy sütjük készre.
Pirítós kenyérrel kínáljuk.
Jó étvágyat!
Tipp:
Póréhagyma helyett újhagymát is használhatunk, persze abból akkor 1 csokorral.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »