Rakott tojás

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
160 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 8 db tojás
  • 15 dkg reszelt sajt
  • pirítós

Burgonyapüréhez:

  • 1,5-2 kg burgonya
  • 5 dkg vaj
  • 1 kk só

Póréhagymához:

  • 1 szál póréhagyma
  • 5 dkg vaj
  • 1 dl olaj
  • ízlés szerint só
  • 1-1 késhegynyi őrölt bors (fehér és fekete)

Sajtmártáshoz:

  • 5 dkg vaj
  • 5 dkg liszt
  • 7,5 dl tej
  • ízlés szerint só
  • 1 kávéskanálnyi őrölt szerecsendió
  • 15 dkg reszelt sajt

Elkészítése:

A tojásokat keményre főzzük, meghámozzuk, 4 felé vágjuk, félretesszük.

A burgonyapüréhez a burgonyát megpucoljuk, daraboljuk, majd megfőzzük sós vízben. Amikor puha, leöntjük róla a vizet, hozzáadjuk a vajat, és összetörtjük. Megkóstoljuk, ha szükséges még sózzuk. Félretesszük ezt is.

A póréhagymát hosszában félbevágjuk és megmossuk. Majd feldaraboljuk. A vajat és az olajat összemelegítjük, beletesszük a hagymát, sózzuk, borsozzuk és fedő alatt megfonnyasztjuk, szintén félretesszük.

A sajtmártás alapja a besamell mártás. A vajat felolvasztjuk, majd beletesszük a lisztet, folyamatos keverés közben. Összefog állni, de nem kell megijedni. Ekkor felöntjük a tejjel (Én apránként szoktam) és csomómentesre keverjük, ha nem lesz csomómentes, akkor majd a végén átszűrjük vagy botmixerrel simára mixeljük :)

Főzzük folyamatos keverés mellett, míg besűrűsödik. Ekkor ízesítjük sóval és őrölt szerecsendióval és még 2-3 percig főzzük. A reszelt sajtot is beletesszük, és addig főzzük míg a sajt teljesen elolvad. Ha csomós, most lehet átszűrni vagy mixelni.

Az összeállítás nagyon egyszerű. A tört burgonya felét egy jénai vagy tepsi aljába tesszük és elegyengetjük. Erre rátesszük a hagyma felét, majd 4 tojást szépen sorban. Leöntjük a sajtmártás felével, és újra kezdjük a rétegezést a megmaradt hozzávalókkal.

Tehát újból burgonya, majd a hagyma, a tojás és végül a sajtmártás. A reszelt sajttal megszórjuk, rátesszük a jénai tetejét vagy alufóliával lefedjük és 200 fokra előmelegített sütőben 40-45 percig sütjük. Ha nem melegítjük elő a sütőt, kicsit tovább.

Akkor jó, ha elkezd kicsit pirulni a teteje, ezt elérhetjük úgy is, hogy a sütés vége felé levesszük az alufóliát vagy jénai tetőt és úgy sütjük készre.

Pirítós kenyérrel kínáljuk.

Jó étvágyat!

Tipp:

Póréhagyma helyett újhagymát is használhatunk, persze abból akkor 1 csokorral.