Rakott padlizsán recept
Hozzávalók:
- 3-4 padlizsán
- 1 kg darált hús
- 1 fej vöröshagyma
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 2 doboz hámozott konzerv paradicsom
- 0,5 dl száraz vörösbor
- 1 nagy pohár tejföl
- 2 csomag mozzarella sajt
- 10 dkg sajt (parmezán)
- ½ kk. fahéj
- oregano
- só, bors
- olívaolaj
- cukor
Elkészítése:
A hagymát apróra vágjuk, kevés olajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a darált húst, ezt fehéredésig
pirítjuk. Ráöntjük a vörösbort, ízesítjük sóval, borssal, oreganoval és a fahéjjal, majd fedő alatt puhára pároljuk. Míg a hús párolódik, megmossuk a padlizsánokat, szárazra töröljük és kb. fél centis szeletekre vágjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, olajjal megkenjük és erre fektetjük a padlizsán szeleteket, melyeket olívaolajjal megkenünk, sózunk és borsozunk, majd előmelegített 200 fokos sütőben megsütjük.
A paradicsomszószhoz apróra vágjuk a fokhagymákat és olajon kicsit megfuttatjuk, hogy illatos legyen. Rászedjük a konzervből a paradicsomokat, összenyomkodjuk, sózzuk, borsozzuk, kicsi cukorral ízesítjük és kb. 10 percig főzzük. A mozzarella sajtokat vékonyra szeleteljük.
Egy tepsit kevés olajjal kikenünk és belerétegezzük az előkészített alapanyagokat: padlizsán szeletek fele, a paradicsomszósz kb. harmad része, mozzarella sajt fele, az összes darált hús, maradék paradicsomszósz, mozzarella, padlizsán szeletek, erre jön a tejföl és végül a reszelt sajt. Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük, amíg a sajt szépen megpirul.