Rakott krumpli krémesen recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 közepes fej vöröshagyma
- 1 dl olívaolaj
- 1 kk kakukkfű (szárított)
- 2 ek finomliszt
- 5 dl tej
- szerecsendió, frissen reszelve
- 5 dkg sajt, reszelve
- 10 dkg vaj
- zsemlemorzsa a tepsi szórásához
- frissen őrölt őrölt bors
- só
Elkészítése:
Az apróra vágott hagymát és a fokhagymát az olajban megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet.
Megszórjuk liszttel, és megpirítjuk, majd tejjel felengedjük, és állandóan kevergetve besűrítjük. Ha szükséges, vízzel még hígítsuk, hogy tejszín sűrűségű legyen. Szerecsendiót reszelünk rá, sóval, borssal ízesítjük, majd félretesszük.
A krumplit sós vízben héjastól megfőzzük, majd leöntjük róla a vizet, és még forrón lehúzzuk a héját.
A tojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk.
Egy tepsit kikenünk vajjal, és megszórjuk zsemlemorzsával, majd a krumpli felét belekarikázzuk, elrendezzük az alján, sózzuk, és őrlünk rá kevés borsot.
A tojásokat rászeleteljük a krumplira, és meglocsoljuk a korábban elkészített fűszeres besamelmártás felével.
Az egészet befedjük a maradék felszeletelt krumplival, ezt is sózzuk, meglocsoljuk a maradék besamellel, és rámorzsoljuk a maradék vajat.
A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.
Sütőbe toljuk, és 210 fokon addig sütjük, amíg a sajt megpirul a tetején.