Rakott krumpli krémesen

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya
  • 6 tojás
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 1 kk kakukkfű (szárított)
  • 2 ek finomliszt
  • 5 dl tej
  • szerecsendió, frissen reszelve
  • 5 dkg sajt, reszelve
  • 10 dkg vaj
  • zsemlemorzsa a tepsi szórásához
  • frissen őrölt őrölt bors

Elkészítése:

Az apróra vágott hagymát és a fokhagymát az olajban megdinszteljük, majd hozzáadjuk a kakukkfüvet.
Megszórjuk liszttel, és megpirítjuk, majd tejjel felengedjük, és állandóan kevergetve besűrítjük. Ha szükséges, vízzel még hígítsuk, hogy tejszín sűrűségű legyen. Szerecsendiót reszelünk rá, sóval, borssal ízesítjük, majd félretesszük.

A krumplit sós vízben héjastól megfőzzük, majd leöntjük róla a vizet, és még forrón lehúzzuk a héját.
A tojásokat keményre főzzük, majd meghámozzuk.

Egy tepsit kikenünk vajjal, és megszórjuk zsemlemorzsával, majd a krumpli felét belekarikázzuk, elrendezzük az alján, sózzuk, és őrlünk rá kevés borsot.

A tojásokat rászeleteljük a krumplira, és meglocsoljuk a korábban elkészített fűszeres besamelmártás felével.

Az egészet befedjük a maradék felszeletelt krumplival, ezt is sózzuk, meglocsoljuk a maradék besamellel, és rámorzsoljuk a maradék vajat.

A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

Sütőbe toljuk, és 210 fokon addig sütjük, amíg a sajt megpirul a tetején.