Rakott karfiol (hús nélkül) recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kisebb fej karfiol
- ételízesítő
- 3 csipet só
- 1 csipet bors
- 2 csipet szerecsendió
- 3-4 dl tej
- 10 dkg vaj
- 1-2 ek étolaj
- 3 ek finomliszt (púpozott)
- 30 dkg krumpli
- 15 dkg reszelt sajt
- vaj a tál kikenéséhez
Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedve ételízesítős vízben megfőzzük. (20 perc)
Elkészítjük a besamelmártást. Kevés vajat hevítünk egy kisebb edényben, hozzáöntünk 1-2 evőkanál olajat, hogy a vaj ne égjen meg, és hozzáadjuk a 3 púzott evőkanál lisztet. Pirítsuk aranyszínűre, majd adjunk hozzá sót, borsot, és szerecsendiót.
Ezután öntsük fel 3-4 dl tejjel fokozatosan, és kevergessük, amíg puding állagú masszát nem kapunk.
30 dkg krumplit rakjunk fel főni, ha majdnem kész, lehúzzuk róla a héját, és felszeleteljük nagy körcikkekre.
Ezután rakjunk minden nagy krumpli szeletre egy-egy darab karfiolt. Kanalazzuk a tetejére a besamelmártást, és végül reszelt sajttal hintsük meg. (A sajt elhagyható).
Sütőben 180 fokon süssük kb. 25-30 percig, amíg a sajt a tetején megpirul.
A rakott karfiol (hús nélkül) kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 6 g
Szénhidrát: 8 g
Zsír: 10 g