Rakott karfiol (hús nélkül)

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 1 kisebb fej karfiol
  • ételízesítő
  • 3 csipet só
  • 1 csipet bors
  • 2 csipet szerecsendió
  • 3-4 dl tej
  • 10 dkg vaj
  • 1-2 ek étolaj
  • 3 ek finomliszt (púpozott)
  • 30 dkg krumpli
  • 15 dkg reszelt sajt
  • vaj a tál kikenéséhez

Elkészítése:

A karfiolt rózsáira szedve ételízesítős vízben megfőzzük. (20 perc)

Elkészítjük a besamelmártást. Kevés vajat hevítünk egy kisebb edényben, hozzáöntünk 1-2 evőkanál olajat, hogy a vaj ne égjen meg, és hozzáadjuk a 3 púzott evőkanál lisztet. Pirítsuk aranyszínűre, majd adjunk hozzá sót, borsot, és szerecsendiót.

Ezután öntsük fel 3-4 dl tejjel fokozatosan, és kevergessük, amíg puding állagú masszát nem kapunk.

30 dkg krumplit rakjunk fel főni, ha majdnem kész, lehúzzuk róla a héját, és felszeleteljük nagy körcikkekre.

Ezután rakjunk minden nagy krumpli szeletre egy-egy darab karfiolt. Kanalazzuk a tetejére a besamelmártást, és végül reszelt sajttal hintsük meg. (A sajt elhagyható).

Sütőben 180 fokon süssük kb. 25-30 percig, amíg a sajt a tetején megpirul.