Rakott kelkáposzta recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 6-8 kelkáposzta levél
- 0,5 kg darált hús
- 1 maréknyi rizs
- 3-4 szelet bacon vagy kolozsvári szalonna
- 1 nagy fej hagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- piros paprika
- rozmaring
- 1 nagy doboz tejföl
- 1 ek zsemlemorzsa
Elkészítése:
A kelkáposzta leveleket enyhén sós-ecetes vízben megfőzőm. A rizst szintén előre elkészítem.
Egy mélyebb serpenyőben kevés olajon megpirítom az apróra vágott hagymát, beleöntöm a darált húst, megkeverem, kicsit pirítom. Hozzáadom a sót, borsot, piros paprikát, rozmaringot, préselt fokhagymát, majd egy kevés vízzel felöntöm. A húst puhára főzöm. (pörkölt jellegű legyen)
Egy tepsit vagy jénait kiolajozok, megszóróm kevés zsemlemorzsával. Az aljára hús kerül, majd rizs, ezt befedjük a káposztalevéllel, mehet rá a tejföl, újra hús, és így tovább. A tetején káposztalevél legyen, amire ráöntöm a tejfölt.
Az íze miatt én szoktam tenni a tetejére kolozsvári szalonnát. (ez el is hagyható)
Előmelegített sütőben nagyjából 1 órán keresztül sütöm, a tetejét megpirítom.
Sok-sok tejföllel tálalom.