Rakott kelkáposzta

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 6-8 kelkáposzta levél
  • 0,5 kg darált hús
  • 1 maréknyi rizs
  • 3-4 szelet bacon vagy kolozsvári szalonna
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • piros paprika
  • rozmaring
  • 1 nagy doboz tejföl
  • 1 ek zsemlemorzsa

Elkészítése:
A kelkáposzta leveleket enyhén sós-ecetes vízben megfőzőm. A rizst szintén előre elkészítem.

Egy mélyebb serpenyőben kevés olajon megpirítom az apróra vágott hagymát, beleöntöm a darált húst, megkeverem, kicsit pirítom. Hozzáadom a sót, borsot, piros paprikát, rozmaringot, préselt fokhagymát, majd egy kevés vízzel felöntöm. A húst puhára főzöm. (pörkölt jellegű legyen)

Egy tepsit vagy jénait kiolajozok, megszóróm kevés zsemlemorzsával. Az aljára hús kerül, majd rizs, ezt befedjük a káposztalevéllel, mehet rá a tejföl, újra hús, és így tovább. A tetején káposztalevél legyen, amire ráöntöm a tejfölt.

Az íze miatt én szoktam tenni a tetejére kolozsvári szalonnát. (ez el is hagyható)
kelkáp
Előmelegített sütőben nagyjából 1 órán keresztül sütöm, a tetejét megpirítom.
Sok-sok tejföllel tálalom.