Rakott kel recept

Hozzávalók:
- 1 kisebb kínai kel (vagy 8-10 levél a nagyobb fejből)
- 6-8 db tölteni való csiperke gomba
- 15 dkg rizs (barna is lehet, azzal még finomabb)
- 4 dl tejföl
- kecske vagy juhsajt (vagy bármilyen jól olvadó sajt vagy túró is megteszi)
- só
- bors
- ételízesítő (a kel főzővizéhez)
- vaj a pároláshoz
Elkészítés:
Kezdjük a kellel:) Leszedjük a leveleket, megmossuk, majd a kemény, vastag torzsa részt levágjuk. Vizet forralunk, egy kevés ételízesítőt (lehetőleg természetes alapanyagokból) teszünk bele, majd a kel leveleket beletesszük. Néhány perc alatt félpuhára főzzük (épp csak, hogy az erősebb nyers íz elmenjen). Közben a rizst is megfőzzük (ezt lehet akár a kelről leöntött vízben is). A gombát megmossuk, a tönköt elválasztjuk a kalaptól, (a kalapokat TILOS meghámozni- ha nagyon piszkos, akkor picit dörzsöljük le), a kalapokat félretesszük, majd a tönköket feldaraboljuk és kevés vajon megpároljuk. Ezt sem kell sokáig, épp csak, hogy ne maradjon kemény. Ezután a maradék zsiradékhoz adunk egy kis vajat és rátesszük a kalapokat. 3-4-szer átforgatva, enyhén barnás színűre pirítjuk/pároljuk. Ezután összerakjuk az előkészített hozzávalókat: első réteg a kel, majd ezután rizs és a megpárolt gombatönkök, majd ismét kel és rizs, majd a kalapok. A kalapok párolása közben megmaradó szaftot locsoljuk a tetejére (nagyon finom ízt ad neki). A kecskesajtot vagy bármilyen sajtot, vagy túrót tegyük a kalapokba, majd a tetejére kanalazzuk rá a tejfölt és előmelegített sütőben, 170 °C-on süssük készre.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »