Rakott kel recept

Hozzávalók:
- 1 kisebb kínai kel (vagy 8-10 levél a nagyobb fejből)
- 6-8 db tölteni való csiperke gomba
- 15 dkg rizs (barna is lehet, azzal még finomabb)
- 4 dl tejföl
- kecske vagy juhsajt (vagy bármilyen jól olvadó sajt vagy túró is megteszi)
- só
- bors
- ételízesítő (a kel főzővizéhez)
- vaj a pároláshoz
Elkészítés:
Kezdjük a kellel:) Leszedjük a leveleket, megmossuk, majd a kemény, vastag torzsa részt levágjuk. Vizet forralunk, egy kevés ételízesítőt (lehetőleg természetes alapanyagokból) teszünk bele, majd a kel leveleket beletesszük. Néhány perc alatt félpuhára főzzük (épp csak, hogy az erősebb nyers íz elmenjen). Közben a rizst is megfőzzük (ezt lehet akár a kelről leöntött vízben is). A gombát megmossuk, a tönköt elválasztjuk a kalaptól, (a kalapokat TILOS meghámozni- ha nagyon piszkos, akkor picit dörzsöljük le), a kalapokat félretesszük, majd a tönköket feldaraboljuk és kevés vajon megpároljuk. Ezt sem kell sokáig, épp csak, hogy ne maradjon kemény. Ezután a maradék zsiradékhoz adunk egy kis vajat és rátesszük a kalapokat. 3-4-szer átforgatva, enyhén barnás színűre pirítjuk/pároljuk. Ezután összerakjuk az előkészített hozzávalókat: első réteg a kel, majd ezután rizs és a megpárolt gombatönkök, majd ismét kel és rizs, majd a kalapok. A kalapok párolása közben megmaradó szaftot locsoljuk a tetejére (nagyon finom ízt ad neki). A kecskesajtot vagy bármilyen sajtot, vagy túrót tegyük a kalapokba, majd a tetejére kanalazzuk rá a tejfölt és előmelegített sütőben, 170 °C-on süssük készre.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »
Imádjuk a cukkinit! Íme 10 ellenállhatatlan recept
Ha van egy jó cukkinid, már csak a recept kell hozzá! Ezek a változatos, fi
Tovább olvasom »
Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »