Rakott kel

Nehézségi szint:
Nincs adat
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Nincs adat

Hozzávalók:

  • 1 kisebb kínai kel (vagy 8-10 levél a nagyobb fejből)
  • 6-8 db tölteni való csiperke gomba
  • 15 dkg rizs (barna is lehet, azzal még finomabb)
  • 4 dl tejföl
  • kecske vagy juhsajt (vagy bármilyen jól olvadó sajt vagy túró is megteszi)
  • bors
  • ételízesítő (a kel főzővizéhez)
  • vaj a pároláshoz

Elkészítés:
Kezdjük a kellel:) Leszedjük a leveleket, megmossuk, majd a kemény, vastag torzsa részt levágjuk. Vizet forralunk, egy kevés ételízesítőt (lehetőleg természetes alapanyagokból) teszünk bele, majd a kel leveleket beletesszük. Néhány perc alatt félpuhára főzzük (épp csak, hogy az erősebb nyers íz elmenjen). Közben a rizst is megfőzzük (ezt lehet akár a kelről leöntött vízben is). A gombát megmossuk, a tönköt elválasztjuk a kalaptól, (a kalapokat TILOS meghámozni- ha nagyon piszkos, akkor picit dörzsöljük le), a kalapokat félretesszük, majd a tönköket feldaraboljuk és kevés vajon megpároljuk. Ezt sem kell sokáig, épp csak, hogy ne maradjon kemény. Ezután a maradék zsiradékhoz adunk egy kis vajat és rátesszük a kalapokat. 3-4-szer átforgatva, enyhén barnás színűre pirítjuk/pároljuk. Ezután összerakjuk az előkészített hozzávalókat: első réteg a kel, majd ezután rizs és a megpárolt gombatönkök, majd ismét kel és rizs, majd a kalapok. A kalapok párolása közben megmaradó szaftot locsoljuk a tetejére (nagyon finom ízt ad neki). A kecskesajtot vagy bármilyen sajtot, vagy túrót tegyük a kalapokba, majd a tetejére kanalazzuk rá a tejfölt és előmelegített sütőben, 170 °C-on süssük készre.