Tepsis rakott cukkini recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2 nagyobb vagy 3 kisebb cukkini
- 25-30 dkg zöldpaprika
- 15 dkg rizs
- 1 nagy tejföl
- 1 jó nagy fej vöröshagyma
- 4 ek. étolaj
- 2 db paradicsom
- 2 ek. liszt
- 3 gerezd fokhagyma (vagy fokhagymakrém)
- 2 húsleves kocka vagy ételízesítő ízlés szerint
- 1 teáskanál pirospaprika
- ízlés szerint só, bors
Elkészítése:
A megtisztított cukkinit felkarikázzuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk és ugyancsak felszeleteljük. A paradicsomot és a hagymát felkarikázzuk. A rizst többször váltott vízben egy szűrőben megmossuk. A lisztet összekeverjük a pirospaprikával, a borssal és a sóval, majd a cukkini karikákat egyenként megmártjuk benne. Ki olajozott tepsibe sorba lerakjuk a felét.
Erre rászórjuk a hagymakarikákat és elosztjuk rajta a zöldpaprikát. Rászórjuk a lecsöpögtetett riszt – ha gazdagabban akarjuk készíteni, a riszt összekeverjük tetszés szerint darált hússal! – , majd beterítjük a paradicsommal. Erre kerül a megmaradt cukkini, de azt már nem kell megforgatni a lisztbe!!!
5 dl vízben feloldjuk a húsleveskockát (vagy tetszés szerinti ételízesítőt) és ráöntjük az étel tetejére. Ezután a tejfölben elkeverjük a zúzott fokhagymát és a megmaradt paprikás-borsos-sós lisztet. Rákenjük a tetejére. Alufóliával beborítjuk, betoljuk az előmelegített sütőbe és kb. 50 percig közepes lángon pároljuk. Végül levesszük a fóliát és pirosra pirítjuk a tetejét.