Tepsis rakott cukkini

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Tepsis rakott cukkini

Hozzávalók:

  • 2 nagyobb vagy 3 kisebb cukkini
  • 25-30 dkg zöldpaprika
  • 15 dkg rizs
  • 1 nagy tejföl
  • 1 jó nagy fej vöröshagyma
  • 4 ek. étolaj
  • 2 db paradicsom
  • 2 ek. liszt
  • 3 gerezd fokhagyma (vagy fokhagymakrém)
  • 2 húsleves kocka vagy ételízesítő ízlés szerint
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • ízlés szerint só, bors

Elkészítése:

A megtisztított cukkinit felkarikázzuk. A zöldpaprikát megmossuk, kicsumázzuk és ugyancsak felszeleteljük. A paradicsomot és a hagymát felkarikázzuk. A rizst többször váltott vízben egy szűrőben megmossuk. A lisztet összekeverjük a pirospaprikával, a borssal és a sóval, majd a cukkini karikákat egyenként megmártjuk benne. Ki olajozott tepsibe sorba lerakjuk a felét.

Erre rászórjuk a hagymakarikákat és elosztjuk rajta a zöldpaprikát. Rászórjuk a lecsöpögtetett riszt – ha gazdagabban akarjuk készíteni, a riszt összekeverjük tetszés szerint darált hússal! – , majd beterítjük a paradicsommal. Erre kerül a megmaradt cukkini, de azt már nem kell megforgatni a lisztbe!!!

5 dl vízben feloldjuk a húsleveskockát (vagy tetszés szerinti ételízesítőt) és ráöntjük az étel tetejére. Ezután a tejfölben elkeverjük a zúzott fokhagymát és a megmaradt paprikás-borsos-sós lisztet. Rákenjük a tetejére. Alufóliával beborítjuk, betoljuk az előmelegített sütőbe és kb. 50 percig közepes lángon pároljuk. Végül levesszük a fóliát és pirosra pirítjuk a tetejét.