Rakott zöldbab recept

Hozzávalók:
- 1 kg zöldbab
- 70-80 dkg darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 25 dkg rizs
- 3-4 gerezd fokhagyma
- köménymag
- őrölt pirospaprika
- só
- olaj
Besamelhez:
- 2 evőkanál vaj vagy margarin
- 2 evőkanál liszt
- 5 dl tej
- só
- bors
Elkészítése:
A rizst megfőzzük. A babot darabokra vágjuk, sós vízben ezt is megfőzzük.
Kevés olajon a felaprított hagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a húst és a fokhagymát. Amikor kicsit kifehéredett a hús, hozzáadunk ízlés szerint pirospaprikát, sót, köményt, majd kevés vizet (kb 1 dl), jól összekeverjük és puhára pároljuk. Ha kész, összekeverjük a rizzsel, de nem muszáj, lehet külön is rétegezni.
Egy tepsit kikenünk vajjal, enyhén megszórjuk zsemlemorzsával. A bab felét beleterítjük a tepsibe, erre jön a rizses hús, majd ismét a bab. Besamel mártással jól leöntjük és sütjük 170-180 fokon.
Besamel mártás: a tejet felforraljuk. A vajat felolvasztjuk, felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet és lassú tűzön megpirítjuk. Apránként hozzáadjuk a hideg tejet, közben állandóan kevergetjük. Ízesítjük sóval és borssal, én néha még kevés reszelt sajtot is adok hozzá.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 őszi céklás recept, amit ki kell próbálnod!
Az ősz egyik legszebb ajándéka a cékla: élénk színével azonnal feldobja az
Tovább olvasom »
Főszerepben az alma: 10 finomság receptje
Az alma igazi jolly joker a konyhában, hiszen számtalan sütemény alapja leh
Tovább olvasom »
10 brutál jó tésztaétel az őszi napokra
A tésztaételek mindig biztos választásnak számítanak, ha gyorsan és finomat
Tovább olvasom »
Főszerepben a szőlő: 10 őszi finomság, amit érdemes kipróbálnod
Az ősz egyik legfinomabb ajándéka a szőlő, amely nemcsak frissen, hanem süt
Tovább olvasom »
Lélekmelengető őszi finomságok – 8 leves, amit el kell készítened
Az ősz beköszöntével mindannyian vágyunk egy tál forró, illatos levesre, am
Tovább olvasom »
Főszerepben a szilva: 10 recept a házias gombócoktól a clafoutisig
A szilva nemcsak frissen fogyasztva igazi csemege, hanem számtalan sütemény
Tovább olvasom »