Rakott zöldbab recept
Hozzávalók:
- 1 kg zöldbab
- 70-80 dkg darált sertéshús
- 1 fej vöröshagyma
- 25 dkg rizs
- 3-4 gerezd fokhagyma
- köménymag
- őrölt pirospaprika
- só
- olaj
Besamelhez:
- 2 evőkanál vaj vagy margarin
- 2 evőkanál liszt
- 5 dl tej
- só
- bors
Elkészítése:
A rizst megfőzzük. A babot darabokra vágjuk, sós vízben ezt is megfőzzük.
Kevés olajon a felaprított hagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a húst és a fokhagymát. Amikor kicsit kifehéredett a hús, hozzáadunk ízlés szerint pirospaprikát, sót, köményt, majd kevés vizet (kb 1 dl), jól összekeverjük és puhára pároljuk. Ha kész, összekeverjük a rizzsel, de nem muszáj, lehet külön is rétegezni.
Egy tepsit kikenünk vajjal, enyhén megszórjuk zsemlemorzsával. A bab felét beleterítjük a tepsibe, erre jön a rizses hús, majd ismét a bab. Besamel mártással jól leöntjük és sütjük 170-180 fokon.
Besamel mártás: a tejet felforraljuk. A vajat felolvasztjuk, felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet és lassú tűzön megpirítjuk. Apránként hozzáadjuk a hideg tejet, közben állandóan kevergetjük. Ízesítjük sóval és borssal, én néha még kevés reszelt sajtot is adok hozzá.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »

