Rakott zöldbab

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
Nincs adat
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg zöldbab
  • 70-80 dkg darált sertéshús
  • 1 fej vöröshagyma
  • 25 dkg rizs
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • köménymag
  • őrölt pirospaprika
  • olaj

Besamelhez:

  • 2 evőkanál vaj vagy margarin
  • 2 evőkanál liszt
  • 5 dl tej
  • bors

Elkészítése:

A rizst megfőzzük. A babot darabokra vágjuk, sós vízben ezt is megfőzzük.

Kevés olajon a felaprított hagymát megpirítjuk. Hozzáadjuk a húst és a fokhagymát. Amikor kicsit kifehéredett a hús, hozzáadunk ízlés szerint pirospaprikát, sót, köményt, majd kevés vizet (kb 1 dl), jól összekeverjük és puhára pároljuk. Ha kész, összekeverjük a rizzsel, de nem muszáj, lehet külön is rétegezni.

Egy tepsit kikenünk vajjal, enyhén megszórjuk zsemlemorzsával. A bab felét beleterítjük a tepsibe, erre jön a rizses hús, majd ismét a bab. Besamel mártással jól leöntjük és sütjük 170-180 fokon.

Besamel mártás: a tejet felforraljuk. A vajat felolvasztjuk, felforrósítjuk, hozzáadjuk a lisztet és lassú tűzön megpirítjuk. Apránként hozzáadjuk a hideg tejet, közben állandóan kevergetjük. Ízesítjük sóval és borssal, én néha még kevés reszelt sajtot is adok hozzá.