Rakott brokkoli kölessel és pulykahússal recept
Hozzávalók:
- 80 dkg brokkoli
- 1 kg pulyka felső combfilé
- 25 dkg köles
- 2 vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek provance-i fűszerkeverék
- 4 ek étolaj
- 5 dl tejföl
- 3 dl főzőtejszín
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- vaj
- zabpehely
- só
Elkészítése:
A brokkolit rózsáira szedjük és sós vízben majdnem készre főzzük, majd leszűrjük.
A kölest megmossuk, 2 ek olajon megfuttatjuk, felöntjük 2,5-szeres mennyiségű vízzel. Sózzuk és megfőzzük, mint a rizst.
A húst ledaráljuk, a hagymát felaprítjuk és a maradék olajon megdinszteljük. Amikor már szinte kész, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, pár percet együtt pároljuk, majd hozzáadjuk a húst.
Sózzuk, fűszerezzük és kevergetve puhára pároljuk. Ha elfő az engedett leve, kevés vízzel pótoljuk. Amikor a hús megpuhult, elkeverjük benne a megfőtt kölest.
Egy magas falú tepsit (35 x 22 cm), vagy hőálló tálat kivajazunk, meghintjük 1-2 ek zabpehellyel és az aljára szórjuk a megfőtt brokkolit. Egy tálban összekeverjük a tejfölt, a tejszínt és a tojást, majd meglocsoljuk vele a brokkolit.
Elterítjük rajta a húsos kölest, meglocsoljuk a maradék tejfölös szósszal. 180 fokos sütőben 60 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.
Tipp:
2 dl tejfölt elkeverek egy marék apróra vágott kaporral, ezzel locsolom meg tálaláskor a rakott brokkolis kockát.