Rakott brokkoli kölessel és pulykahússal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
100 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 80 dkg brokkoli
  • 1 kg pulyka felső combfilé
  • 25 dkg köles
  • 2 vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 ek provance-i fűszerkeverék
  • 4 ek étolaj
  • 5 dl tejföl
  • 3 dl főzőtejszín
  • 2 tojás
  • vaj
  • zabpehely

Elkészítése:

A brokkolit rózsáira szedjük és sós vízben majdnem készre főzzük, majd leszűrjük.

A kölest megmossuk, 2 ek olajon megfuttatjuk, felöntjük 2,5-szeres mennyiségű vízzel. Sózzuk és megfőzzük, mint a rizst.

A húst ledaráljuk, a hagymát felaprítjuk és a maradék olajon megdinszteljük. Amikor már szinte kész, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, pár percet együtt pároljuk, majd hozzáadjuk a húst.

Sózzuk, fűszerezzük és kevergetve puhára pároljuk. Ha elfő az engedett leve, kevés vízzel pótoljuk. Amikor a hús megpuhult, elkeverjük benne a megfőtt kölest.

Egy magas falú tepsit (35 x 22 cm), vagy hőálló tálat kivajazunk, meghintjük 1-2 ek zabpehellyel és az aljára szórjuk a megfőtt brokkolit. Egy tálban összekeverjük a tejfölt, a tejszínt és a tojást, majd meglocsoljuk vele a brokkolit.

Elterítjük rajta a húsos kölest, meglocsoljuk a maradék tejfölös szósszal. 180 fokos sütőben 60 perc alatt pirosra sütjük a tetejét.

Tipp:

2 dl tejfölt elkeverek egy marék apróra vágott kaporral, ezzel locsolom meg tálaláskor a rakott brokkolis kockát.