Marhapörkölt recept

Hozzávalók:
- 1,5 kg marhalábszár lehártyázva, felkockázva
- 4 fej vöröshagyma apróra vágva
- olaj
- fűszerpaprika
- 1 paradicsom, meghámozva, apróra vágva
- 1 paprika apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- só
- bors
- őrölt kömény
- vörösbor
Elkészítés:
Először elkészítem a pörköltalapot, mégpedig úgy, hogy a hagymát elkezdem pirítani az olajon, majd hozzáadom a marhahúst, amelyet kérgesre pirítok. Figyeljünk arra, hogy magas hőfokon süssük a húst, mert csak akkor fog kikérgesedni, mielőtt levet engedne. Ilyenkor az sem baj, ha egy nagyon picit „odakap” a pörkölt – ez ugye még a nevében is benne van.
Ha kikérgesedett a hús, akkor adom hozzá a fűszerpaprikát. Én a marhapörkölthöz kevesebb paprikát szoktam tenni, mert a vörösbor tanninjaihoz nem illik a fűszerpaprika – inkább színezem, mint ízesítem a fűszerpaprikával az ételt. A szokásos módon ilyenkor érdemes a húst lehúzni a tűzről, hogy a paprika ne égjen meg.
Ha a pörköltalap kész, akkor mehet a paradicsom, és a paprika is az ételbe. Összességében elmondható, hogy a marhapörkölt szaftja a húskéregből, az ételbe belekerülő zöldségekből, valamint a hús víztartalmából kell, hogy kialakuljon, ezért külön vizet csak a legritkább esetben teszek a pörköltbe. A sóval, borssal és a köménnyel fűszerezzük a marhapörköltet, és fedő alatt, lassú tűzön hagyjuk főni.
A bort akkor szoktam a marhapörkölthöz önteni, ha a hús kezd megpuhulni – egyrészt ilyenkor már sok lé elfőtt a húsról, másrészt a bor miatt lassabban főne meg a pörkölt. Bormennyiséget szándékosan nem írok, mondjuk úgy, hogy az összes hiányzó folyadékot a borral pótolom.
2-2,5 óra főzés kell a marhapörköltnek, ekkorra a hús megpuhul, és finom szaftos lesz. A fokhagymát csak a főzés utolsó szakaszában tegyük az ételbe.
A marhapörköltet felénk nagy, rusztikus darabokra vágott főtt krumplival, és savanyúsággal szokták kínálni.
Természetesen a marhapörköltnek is jót tesz, ha bográcsban, és jó társaságban készül, de ilyenkor jobban oda kell figyelni mind a pörkölt szaftjára.
A pörkölthöz közepesen testes, száraz vörösbort válasszanak, ajánlani tudom a merlot, a kadarkát, vagy a bikavért.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mennyei tejberizses és rizspudingos desszert – klasszikustól a különlegesig
A tejberizs az a desszert, amit gyerekkorunk óta szeretünk – most viszont ú
Tovább olvasom »
12 szaftos sertésétel, amit a család minden tagja imádni fog
Ha valami igazán tartalmas, szaftos és magyaros fogásra vágysz, akkor ezek
Tovább olvasom »
Pohárkrémek és réteges desszertek – egyszerűen elképesztő ízek
Ha gyors, látványos és ellenállhatatlan desszertre vágysz, ne keresgélj tov
Tovább olvasom »
Tésztareceptek húsimádóknak és zöldségrajongóknak – válogass kedvedre!
Létezik olyan, aki ne szeretné a tésztát? Krémes, szaftos, sajtos, zöldsége
Tovább olvasom »
Imádjuk a cukkinit! Íme 10 ellenállhatatlan recept
Ha van egy jó cukkinid, már csak a recept kell hozzá! Ezek a változatos, fi
Tovább olvasom »
Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »