Marhapörkölt recept

Hozzávalók:
- 1,5 kg marhalábszár lehártyázva, felkockázva
- 4 fej vöröshagyma apróra vágva
- olaj
- fűszerpaprika
- 1 paradicsom, meghámozva, apróra vágva
- 1 paprika apróra vágva
- 4 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- só
- bors
- őrölt kömény
- vörösbor
Elkészítés:
Először elkészítem a pörköltalapot, mégpedig úgy, hogy a hagymát elkezdem pirítani az olajon, majd hozzáadom a marhahúst, amelyet kérgesre pirítok. Figyeljünk arra, hogy magas hőfokon süssük a húst, mert csak akkor fog kikérgesedni, mielőtt levet engedne. Ilyenkor az sem baj, ha egy nagyon picit „odakap” a pörkölt – ez ugye még a nevében is benne van.
Ha kikérgesedett a hús, akkor adom hozzá a fűszerpaprikát. Én a marhapörkölthöz kevesebb paprikát szoktam tenni, mert a vörösbor tanninjaihoz nem illik a fűszerpaprika – inkább színezem, mint ízesítem a fűszerpaprikával az ételt. A szokásos módon ilyenkor érdemes a húst lehúzni a tűzről, hogy a paprika ne égjen meg.
Ha a pörköltalap kész, akkor mehet a paradicsom, és a paprika is az ételbe. Összességében elmondható, hogy a marhapörkölt szaftja a húskéregből, az ételbe belekerülő zöldségekből, valamint a hús víztartalmából kell, hogy kialakuljon, ezért külön vizet csak a legritkább esetben teszek a pörköltbe. A sóval, borssal és a köménnyel fűszerezzük a marhapörköltet, és fedő alatt, lassú tűzön hagyjuk főni.
A bort akkor szoktam a marhapörkölthöz önteni, ha a hús kezd megpuhulni – egyrészt ilyenkor már sok lé elfőtt a húsról, másrészt a bor miatt lassabban főne meg a pörkölt. Bormennyiséget szándékosan nem írok, mondjuk úgy, hogy az összes hiányzó folyadékot a borral pótolom.
2-2,5 óra főzés kell a marhapörköltnek, ekkorra a hús megpuhul, és finom szaftos lesz. A fokhagymát csak a főzés utolsó szakaszában tegyük az ételbe.
A marhapörköltet felénk nagy, rusztikus darabokra vágott főtt krumplival, és savanyúsággal szokták kínálni.
Természetesen a marhapörköltnek is jót tesz, ha bográcsban, és jó társaságban készül, de ilyenkor jobban oda kell figyelni mind a pörkölt szaftjára.
A pörkölthöz közepesen testes, száraz vörösbort válasszanak, ajánlani tudom a merlot, a kadarkát, vagy a bikavért.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »