Pásztortarhonya recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1/2 kg sertéslapocka
- 40 dkg házi tarhonya
- 10 dkg húsos szalonna
- fél szál házikolbász
- 4 krumpli
- 1 nagy fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 1 paprika
- 1 paradicsom
- 1 tk őrölt pirospaprika
- kevés őrölt kömény
- só
- frissen őrölt bors
- 1 kk zsír
- ízlés szerint csípős paprika
- 1 kis pohár fehérbor
Elkészítése:
A húst megmossuk, felkockázzuk. A szalonnát és a hagymát is feldaraboljuk. Kevés zsíron elkezdjük pirítani a szalonnát, majd mikor kiengedi, hozzáadjuk a hagymát. A hagymát addig pároljuk, míg üveges lesz. Ekkor belekerül a kockázott hús is. Időnként megkeverve, a hús fehéredéséig együtt pirítjuk őket. Beleöntjük a bort, és jól megkeverjük.
Hozzátesszük a nagyon apróra darabolt paradicsomot, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Megsózzuk, megborsozzuk, megszórjuk őrölt pirospaprikával, valamint a csípős paprikát is hozzátesszük. Fedő alatt készre főzzük a pörköltalapot.
Vízzel kicsit jobban felöntjük, mert a hozzákerülő tarhonya és a krumpli is fel fog venni a léből elég sokat. A tarhonya is belekerül. Elkeverjük, majd a közben megpucolt, felkockázott krumplit és a zöldpaprikát is hozzátesszük. Ha kell, a vizet pótoljuk.
Rányomjuk a fokhagymát is, majd fedő alatt időnként óvatosan megkeverve, kicsit később a karikázott kolbászt is hozzáadva készre főzzük. Megkóstoljuk, és ha kell, utána ízesítjük.
Tipp:
Házi, reszelt tarhonyával az igazi.