Nyárias rakott kel recept
Hozzávalók:
- 1 közepes fej kelkáposzta
- 0,5 kg darált hús
- 40 dkg rizs
- 1 paradicsom
- 5-6 karika zöldpaprika (lehet csípős)
- 1 hagyma
- 1 nagydoboz tejföl
- 15 dkg trappista
- Ízlés szerint: só, bors, fűszerpaprika, piros arany
Elkészítése:
A kelkáposztáról lehámozom a leveleket és forró sós vízben főzöm, amíg szépen megpuhul, de még nem foszlik szét. Ezt leszűröm, kicsit hűtöm és a felét a tepsi aljára terítem, amit jó előtte bevajazni.
Apróra vágott hagymát megpirítom olajon, hozzáadom a darált húst, majd a só, bors, paprika, és ha már jól összesült a rizst is hozzákeverem. Így pirítgatom 3-5 percig, majd ha már üveges a rizs rászedem a tepsiben levő kelkáposztákra.
A maradék kelkáposztát szépen rászedem, hogy elfedje a rizses húst. A tejfölt összekeverem a tojással és teszek hozzá piros aranyat is, ezt rászedem a kelkáposztára.
Beteszem sülni (170 C fonok) és ha már megpuhult a rizs, akkor rászeletelem a paradicsomot, ráteszek pár karika csípős zöldpaprikát, rászórom a reszelt sajtot és sütöm még, amíg meg nem pirul a sajt.