Muszaka – Rakott padlizsán recept
Hozzávalók:
- 3 padlizsán
- 5 paradicsom
- 1 dl olívaolaj
- 2 fej vöröshagyma
- 1 kg darált bárány-, vagy sertéshús
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 ek bazsalikom
- 1 ek oregáno
- 10 dkg vaj
- 3 ek finomliszt
- 3 dl tej
- frissen őrölt szerecsendió
- frissen őrölt bors
- só
Elkészítése:
A padlizsánt fél centis szeletekre vágom, besózom, és 10 percet pihentetem.
Az olaj felén egy serpenyőben pirosra sütöm a padlizsánok mindkét oldalát, felhasználásig félreteszem.
Az olaj másik felén megdinsztelem az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzáadom a darált húst és fehéredésig pirítom. Sózom, borsozom, beleszórom az oregánót, a bazsalikomot, az áttört fokhagymát, és fedő alatt puhára párolom.
Egy közepes (37 x 24 cm) tepsit kiolajozok, és kirakom az alját a padlizsánszeletek felével.
Rászeletelem a paradicsom felét, ráborítom a fűszeres húst, befedem a padlizsán- és paradicsomszeletekkel.
A vajon enyhén megpirítom a lisztet, felöntöm a tejjel, és állandó keverés mellett felforralom, sózom, borsozom, reszelek rá szerecsendiót, és elkeverem.
Meglocsolom vele a tepsiben lévőket, sajtot reszelek a tetejére, és 180 fokos sütőben 30 perc alatt pirosra sütöm a tetejét.
Nagyobb darabokra vágva tálalom, szeletelés előtt 30 percet pihentetem.
A muszaka – rakott padlizsán kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 8 g
Szénhidrát: 4 g
Zsír: 10 g