Marhapörkölt bográcsban, füstölt csülökkel recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 6 kg marhalábszár
- 2 kg hagyma
- 1 füstölt csülök
- 50 dkg lecsópaprika
- 1 hegyes, csípős zöldpaprika
- 40 dkg paradicsom
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 0,5 kanál fűszerkömény
- kis csokor friss kakukkfű
- só
- őrölt bors
- 3 ek őrölt pirospaprika
- 2 dl száraz vörösbor
- 3 ek sertészsír
Elkészítése:
A füstölt csülköt hideg vízben kiáztatom, majd a vizet leöntöm róla. Felteszem főni annyi hideg vízben, hogy két ujjnyira ellepje. A csülköt addig főzöm, míg a hús kezd leválni a csontról. Azt a lét, amiben főtt a csülök, félreteszem a pörkölthöz, ezzel fogom ugyanis felönteni a húst.
Míg a csülök fő, előkészítem a pörkölt többi hozzávalóját. A hagymát megtisztítom, majd feldarabolom.
A húst felkockázom 3 x 3 cm körüli darabokra. A paradicsomokat apróra, a paprikát karikákra vágom. A fokhagymákat megtisztítom, és kés lapjával szétnyomom.
Felforrósított zsíron a hagymát, majd a köményt is hozzátéve, rövid ideig együtt pirítom. A felkockázott húst is hozzáadva fehéredésig pirítom. Felöntöm a vörösborral, rászórom az őrölt pirospaprikát, és jól összeforgatom.
Hozzáöntöm a füstölt csülök félretett főzőlevét, amibe beleteszem a szétnyomott fokhagymákat, a feldarabolt paprikát és paradicsomot. A bográcsba teszem az összekötözött kisebb kakukkfű csokrot, amit a legvégén kiemelek.
Az erős paprika magházát eltávolítom, és kettévágva azt is a bográcsba teszem. Mikor először felforrt, megkóstolom, de mivel a csülök főzőleve sós, csak enyhébb ízesítést igényel, mint más esetben. Kevés őrölt borsot is adok a végső ízesítéshez, majd folyamatos forgatás mellett addig főzöm, míg a hús megpuhul. Ritkán kavarom meg.
Mielőtt a marhahús is készre főtt volna, a csülköt is beleteszem, és együtt főzöm készre. Tálalás előtt újra megkóstolom a végső ízesítés, elsősorban a só beállítása miatt. Vigyázzunk, hogy ne sózzuk túl! A csülköt fel is darabolhatjuk, vagy egészben is visszatehetjük a pörköltbe, és a tálalásnál külön is kínálhatjuk.
Köményes vízben főtt krumpli illik legjobban hozzá. A savanyúságot, vagy frissen készített salátát se felejtsük el mellőle!
A marhapörkölt bográcsban, füstölt csülökkel kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 12 g
Szénhidrát: 2 g
Zsír: 4 g
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »
Zöldséges és burgonyás köret receptek – finomak, laktatók, változatosak
A főétel csak a fél siker – egy jól eltalált köret viszont az egész fogást
Tovább olvasom »
12 egyszerű és gyors tésztaétel – hétköznap estére is tökéletesek
Legyen szó gyors hétköznapi vacsoráról vagy látványos családi ebédről, egy
Tovább olvasom »