Marhapörkölt bográcsban, füstölt csülökkel recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 6 kg marhalábszár
- 2 kg hagyma
- 1 füstölt csülök
- 50 dkg lecsópaprika
- 1 hegyes, csípős zöldpaprika
- 40 dkg paradicsom
- 6-8 gerezd fokhagyma
- 0,5 kanál fűszerkömény
- kis csokor friss kakukkfű
- só
- őrölt bors
- 3 ek őrölt pirospaprika
- 2 dl száraz vörösbor
- 3 ek sertészsír
Elkészítése:
A füstölt csülköt hideg vízben kiáztatom, majd a vizet leöntöm róla. Felteszem főni annyi hideg vízben, hogy két ujjnyira ellepje. A csülköt addig főzöm, míg a hús kezd leválni a csontról. Azt a lét, amiben főtt a csülök, félreteszem a pörkölthöz, ezzel fogom ugyanis felönteni a húst.
Míg a csülök fő, előkészítem a pörkölt többi hozzávalóját. A hagymát megtisztítom, majd feldarabolom.
A húst felkockázom 3 x 3 cm körüli darabokra. A paradicsomokat apróra, a paprikát karikákra vágom. A fokhagymákat megtisztítom, és kés lapjával szétnyomom.
Felforrósított zsíron a hagymát, majd a köményt is hozzátéve, rövid ideig együtt pirítom. A felkockázott húst is hozzáadva fehéredésig pirítom. Felöntöm a vörösborral, rászórom az őrölt pirospaprikát, és jól összeforgatom.
Hozzáöntöm a füstölt csülök félretett főzőlevét, amibe beleteszem a szétnyomott fokhagymákat, a feldarabolt paprikát és paradicsomot. A bográcsba teszem az összekötözött kisebb kakukkfű csokrot, amit a legvégén kiemelek.
Az erős paprika magházát eltávolítom, és kettévágva azt is a bográcsba teszem. Mikor először felforrt, megkóstolom, de mivel a csülök főzőleve sós, csak enyhébb ízesítést igényel, mint más esetben. Kevés őrölt borsot is adok a végső ízesítéshez, majd folyamatos forgatás mellett addig főzöm, míg a hús megpuhul. Ritkán kavarom meg.
Mielőtt a marhahús is készre főtt volna, a csülköt is beleteszem, és együtt főzöm készre. Tálalás előtt újra megkóstolom a végső ízesítés, elsősorban a só beállítása miatt. Vigyázzunk, hogy ne sózzuk túl! A csülköt fel is darabolhatjuk, vagy egészben is visszatehetjük a pörköltbe, és a tálalásnál külön is kínálhatjuk.
Köményes vízben főtt krumpli illik legjobban hozzá. A savanyúságot, vagy frissen készített salátát se felejtsük el mellőle!
A marhapörkölt bográcsban, füstölt csülökkel kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 12 g
Szénhidrát: 2 g
Zsír: 4 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »