Knédli vadassal recept
Hozzávalók:
- 6 szelet marhahús
- 10 dkg füstölt szalonna
Az elősütéshez:
- olaj
A vadas mártáshoz:
- 2-2 sárga és fehérrépa
- 1 vöröshagyma
- 2 ek olaj
- 1ek kristálycukor
- 2 kk delikát
- őrölt bors
- 2 babérlevél
- 2 dl tejföl
- 2 ek mustár
- 1 ek liszt
- fél citrom leve
Knédlihez:
- 50 dkg liszt (rétesliszt és finomliszt keveréke felesen)
- 3,5 dl víz
- 1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2 dkg élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál só
- 2 tk étolaj
Elkészítése:
A húst kiklopfoljuk,olajban mindkét oldalát átsütjük, majd félre tesszük.
A mártáshoz a zöldségeket megtisztítjuk,a hagymát is és karikákra vágjuk. Az olajat egy lábasba öntjük,a kisebb kockákra vágott szalonnát megpirítjuk,a cukrot beleszórjuk,karamellizáljuk. A zöldségeket hozzáadjuk,pár percig együtt pirítjuk,vízzel felöntjük,borsozzuk,a babérlevelet beletesszük.
Az átsütött húst beletesszük és fedő alatt puhára pároljuk. A húsokat kivesszük,a zöldségeket kipürésítjük,majd a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk.
Knédlivel tálaljuk,a húst a mártással leöntjük.
A knédli készítése:
Az élesztőt 1 dl langyos vízben a cukorral összekeverjük,majd felfuttatjuk.
A lisztet egy kelesztőtálba tesszük,hozzákeverjük a sót,beleütjük a tojást,hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt és a többi langyos vízzel szép hólyagosra kidagasztjuk.
Egy tálat olajjal kikenünk, a tésztát beletesszük és olajjal lekenjük, majd duplájára kelesztjük.
Egy lábas aljába két ujjnyi vizet öntünk,egy tészta kiszedő edényt (vagy egy tészta szűrőt, aminek van füle és nem esik bele a másik edénybe) teszünk bele,az alját kibéleljük szilikonos sütőpapírral és a kis gombócokra formázott tészta gombócokat beletesszük.
3 db fért az edénybe és fedő alatt,nagy lángon 10-15 perc alatt a gombócok,knédli kész lett.
A fedőt “sütés” közben nem szabad levenni!