Kantoni ötfűszeres sertéssült recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 1 kg sertés hasaalja vagy császárhús
- 3 zöld chili paprika
- 6-7 gerezd közepes fokhagyma
- 1 vastag hüvelykujjnyi gyömbér
- 30-40 dkg gomba (shitake, de jó a csiperke is)
- 100 g aszalt szilva
- szójaszósz
- rizsecet
- cukor
- olívaolaj
- víz
- ízlés szerint kínai ötfűszer keverék
Elkészítése:
A húst megmossuk, nagyobb kockára daraboljuk, megszórjuk az ötfűszeres kínai fűszerkeverékkel és legalább fél órát állni hagyjuk.
Megtisztítjuk a gyömbért, fokhagymát. Apró darabokra szeleteljük. Felkarikázzuk a paprikát.
Egy wokban vagy nagyobb serpenyőben kevés olívaolajat öntünk, beletesszük a húst és addig sütjük, amíg közepesen megpirul. Ekkor kiszedjük és egy tálba tesszük.
A visszamaradt zsiradékba egy evőkanál cukrot teszünk és kevés vízzel feloldjuk. Addig forraljuk, amíg nem karamellizálódik (barnán nagy buborékokkal habzik). Ekkor beletesszük a gyömbért, paprikát, fokhagymát és kissé átpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst. Jól átforgatjuk, meglocsoljuk kb 2-3 ek szójaszósszal és 1-1,5 ek rizsecettel. Átforgatjuk, majd kevés vizet öntünk hozzá és lefedve pároljuk. Addig pároljuk, amíg a hús majdnem puha nem lesz. Ha elfőtte a levét, kevés vizet vagy szójaszószt és ecetet öntünk még hozzá.
Ha már a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a vastagabb szeletekre vágott gombát és az aszalt szilvát. Addig pároljuk, majd sütjük, amíg a gomba és a szilva meg nem puhul. Párolt rizzsel tálaljuk.
Tipp:
A chili paprikánál aki nem szereti a nagyon erőset, vegye ki a magját. Só nem kell bele, mert a szójaszós elég sós, azzal lehet ízesíteni. A szójaszószból és a rizsecetből is lehet többet vagy kevesebbet beletenni. Nekem kb ez az arány jött be. Nagyon kellemes, édeskés, csípős, pikáns kínai étel.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »