Kantoni ötfűszeres sertéssült recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 1 kg sertés hasaalja vagy császárhús
- 3 zöld chili paprika
- 6-7 gerezd közepes fokhagyma
- 1 vastag hüvelykujjnyi gyömbér
- 30-40 dkg gomba (shitake, de jó a csiperke is)
- 100 g aszalt szilva
- szójaszósz
- rizsecet
- cukor
- olívaolaj
- víz
- ízlés szerint kínai ötfűszer keverék
Elkészítése:
A húst megmossuk, nagyobb kockára daraboljuk, megszórjuk az ötfűszeres kínai fűszerkeverékkel és legalább fél órát állni hagyjuk.
Megtisztítjuk a gyömbért, fokhagymát. Apró darabokra szeleteljük. Felkarikázzuk a paprikát.
Egy wokban vagy nagyobb serpenyőben kevés olívaolajat öntünk, beletesszük a húst és addig sütjük, amíg közepesen megpirul. Ekkor kiszedjük és egy tálba tesszük.
A visszamaradt zsiradékba egy evőkanál cukrot teszünk és kevés vízzel feloldjuk. Addig forraljuk, amíg nem karamellizálódik (barnán nagy buborékokkal habzik). Ekkor beletesszük a gyömbért, paprikát, fokhagymát és kissé átpirítjuk, majd hozzáadjuk a húst. Jól átforgatjuk, meglocsoljuk kb 2-3 ek szójaszósszal és 1-1,5 ek rizsecettel. Átforgatjuk, majd kevés vizet öntünk hozzá és lefedve pároljuk. Addig pároljuk, amíg a hús majdnem puha nem lesz. Ha elfőtte a levét, kevés vizet vagy szójaszószt és ecetet öntünk még hozzá.
Ha már a hús majdnem megpuhult, hozzáadjuk a vastagabb szeletekre vágott gombát és az aszalt szilvát. Addig pároljuk, majd sütjük, amíg a gomba és a szilva meg nem puhul. Párolt rizzsel tálaljuk.
Tipp:
A chili paprikánál aki nem szereti a nagyon erőset, vegye ki a magját. Só nem kell bele, mert a szójaszós elég sós, azzal lehet ízesíteni. A szójaszószból és a rizsecetből is lehet többet vagy kevesebbet beletenni. Nekem kb ez az arány jött be. Nagyon kellemes, édeskés, csípős, pikáns kínai étel.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »

