Gömböc recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 1/2 kg krumpli,
- liszt,annyi hogy jól formázható tésztát kapjunk
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- só,bors
Töltelékbe:
- 1 teáskanál olaj ,ha van otthon egy kis darab zsírosabb szalonna akkor az olaj nem is kell,
- bármilyen szalámi vagy kolbász,vagyis ami otthon megtalálható és már kevés lenne bármire is,esetleg egy kis mirelit franci mix vagy másmilyen zöldség keverék is mehet bele
- 1 fej hagyma,
- 1 gerezd fokhagyma,
- 2 kanál tejföl
- ízlés szerinti fűszerek
Elkészítése:
Tésztához a krumplit megfőzzük és áttörjük utána a többi hozzávalóval összedolgozzuk,hogy egy formázható keveréket kapjunk. A töltelékhez a hagymát és összes többi hozzávalót felaprítjuk. Az olajon vagy a kisült szalonna zsírján megpirítjuk a hagymát utána beletesszük a többi hozzávalót is és azokat is egy kicsit megforgatjuk a zsiradékban,ízlés szerint fűszerezzük,beletesszük az apróra vágott fokhagymát és felengedjük vízzel (nem baj ha sok a lé). Ha megfőtt akkor a léből kiszedjük a tölteléknek valókat( a sűrűjét) és esetleg egy kis kanál tejöllel elkeverjük,de ne legyen folyós! A tésztából kézzel kis lapokat formázunk,amibe beletöltjük a tölteléket és utána ebből gombócokat formázunk(úgy mint a szilvás gombócnál). A gombócokat sós,forró vízben kifőzzük. A megmaradt lébe (amiben a tölteléket megfőztük) egy kanál tejfölt keverünk és ezzel a finom fűszeres tejfölös szafttal tálaljuk a megfőtt gömbőcöket. Finom és laktató étel!!!