Ecetes hal recept
Hozzávalók:
- 2 kg bármilyen hal(ponty, busa, keszeg, stb.)
- 6 evőkanál ételecet
- 1 db babérlevél
- 1 evőkanálnyi mustármag
- 6 evőkanál cukor
- 3 nagy fej vöröshagyma
- 1 evőkanálnyi egészbors
- 1 liter víz
- só
A panírozáshoz:
- liszt
- tojás
- zsemlemorzsa
Sztori:
Kimondottan a környékünkön, a Szigetközben honos ez az étel, sok más megyében élő ismerősöm nem ismerte, összekeverte a “ruszli”-val, pedig nem az!
Elkészítés:
A halat felszeleteljük, sózzuk, majd bepanírozzuk és bő olajban kisütjük. A hagymát megpucoljuk, vékonyra szeleteljük, majd besózzuk és hagyjuk állni egy kicsit. Ha kisül a hal egy nagyobb jénaiba rétegezzük, egy rétek hagyma, egy réteg hal.
1 liter vizet felteszünk forrni, majd hozzáadjuk a sót, a borsot, a babérlevelet, a mustármagot, a cukrot és az ecetet.
Ha felforrt a halra merjük ezt az ecetes levet, majd hideg helyre tesszük és 2-3 nap után fogyasztjuk. Ennyi idő alatt a halban lévő kisebb szálkák az ecetnek köszönhetően eltűnnek.
Tipp:
Nálunk nem éri meg soha a 3. napot, mert ha kihűlt már esszük!