Csőben sült rakott zöldség, darálthússal recept
Hozzávalók:
- 1 közepes padlizsán
- 1 közepes/ 2 kisebb cukkini
- 1 kápia paprika
- 1-2 paradicsom
- 1-2 vöröshagyma
- 1 lilahagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 0.5 konzerv kukorica
- 400-500 ml paradicsomsűrÍtmény
- 400-500 g darált hús (ízlés szerint pulyka vagy sertés) 3-4 ek kacsazsír
Fűszerek:
- só
- bors
- bazsalikom
- oreganó
- őrölt babérlevél
- szerecsendió
- pirospaprika
A tetejére:
- 15-20 dkg trappista sajt (reszelve)
Elkészítése:
A zöldségeket megmossuk, majd karikára vágjuk (a padlizsánt, a cukkinit, a kápia paprikát, a paradicsomot, a lilahagymát).
Következik az előpárolás. Egy fedeles wokban/serpenyőben, kevés kacsazsíron (kb.: 1 ek.), csipet sóval megpároljuk először a cukkinit (5-10 perc). Egy tálcára szedjük. Ugyanebbe a serpenyőbe pótoljuk a zsiradékot, ha kell, majd beletesszük a padlizsánt is, és ezt is kissé előpároljuk, szintén 5-10 perc alatt. Ezután ezt is a tálca másik felére vagy egy tányérra halmozzuk. mehet a serpenyőbe a karikára vágott lilahagyma, a paprikával és a kukoricával együtt. ennek kevesebb idő is elég.
Ha ezzel készen vagyunk, elkészítjük a húsos szószt. A vöröshagymát kockára vágunk, besózzuk, majd kevés zsiradékon üvegesre pirítjuk. Erre rá tesszük a darált húst, amit fehéredésig sütünk. Ha már sehol sem tűnik nyersnek, felöntjük egy doboz paradicsomsűrítménnyel, majd ízlés szerint fűszerezzük. Belereszelünk 3 gerezd fokhagymát is.
Ezután egy zsírral kikent tepsibe rétegeljük a zöldségeket (cukkini, padlizsán, paradicsom), a paradicsomos húst, a hagymás-paprikás-kukoricát, majd befedjük reszelt sajttal. Alufóliával befedjük. (A tepsi mérete: 26cm*38cm*6,5cm)
Előmelegített sütőben, lefedve 20 percig, majd fóliát levéve még kb 20-25 percig (a sajt barnulásáig) sütjük, legmagasabb fokozaton.
Tipp:
Szezon szerint variálható pl patiszonnal, gombával, zöldbabbal… Érezd, mit szeretne! Élvezd! Jó étvágyat hozzá! :)