Bolognais töltött padlizsán recept

Hozzávalók:
- 1 nagy padlizsán
- 0,5 citromból nyert citromlé
- 30 dkg darált sertéshús
- 2 közepes paradicsom
- 1 kisebb lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csomag bolognai alappor
- 15 dkg sajt
- 2 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- 3 dl víz
Elkészítése:
Padlizsán előkészítése:
Válasszunk friss, zsenge padlizsánt! Ha ez nem sikerül, vagy igen, de biztosra akarunk menni, és van még egy szűk óránk, mielőtt éhen halunk, akkor a következő a teendő: félbevágjuk az áldozatot, majd besózzuk, fél óra elteltével megkóstoljuk a felszínét (megnyaljuk), ha nem keserű, meg is vagyunk, ha igen, hagyunk neki még időt.
Kibelezzük úgy, hogy hagyunk a héja mellett egy fél ujjnyi húst legalább. A kivájt részt félretesszük. A kivájt padlizsánokat és a padlizsán húsát bekenjük citrommal vagy citromlével, hogy ne barnuljon meg a sütés előtt.
Töltelék készítése:
Megsütjük a lila hagymát az olajon. Amint megpuhult, rárakjuk a husit és a fokhagymát. Megsózzuk, hogy a levét kiengedje.
Kockára vágjuk a paradicsomot és a padlizsán belső húsát. Ráöntjük a félig kész sertéshúsra, 10 percig hagyjuk sülni. Figyeljünk rá, hogy a zöldségek ne süljenek teljesen szét. (De ha megtörténik, az sem tragédia.)
Ezalatt a kivájt padlizsánhajókat (ezt a kifejezést olvastam egy másik cikkben, jár a taps a metaforáért) 10-15 percig 180 fokon sütjük addig, amíg meg nem barnul picit.
A serpenyőben süldögélő húsra és zöldségekre ráöntjük a bolognai alapot. (Én porral és a leírt 3 dl vízzel csináltam, de lehet üvegessel is. Hagyjuk, hogy összeforrjon 5-10 perc alatt.
Kivesszük a sütőből a közben megbarnult hajókat, és beleszedjük a bolognais ragut. Ami kimarad, felhasználjuk tálaláshoz később. A tetejére sajtot reszelünk, és visszadugjuk még 15-20 percre, 180 fokra a sütőbe.
Amint a sajt megbarnult a tetején, jónak kell lennie, de a biztonság kedvéért bökjük meg a padlizsán húsát egy villával. Ha puha, készen vagyunk. Pirítóssal és rizzsel egyaránt finom.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »
Krémes, habos, gyümölcsös: a legfinomabb szelet sütemények egy helyen
Ha van desszert, ami egyszerre elegáns és nosztalgikus, az biztosan egy jó
Tovább olvasom »
10 nosztalgikus édes tészta recept – nudli, metélt, fluta és társai
Az édes tészták világa nemcsak finom, hanem egyben időutazás is: vissza a m
Tovább olvasom »
10 isteni lángos recept – klasszikus, töltött és gyors változatok
Ropogós szélű, belül puha, illatos, és mindenki imádja – hát persze, hogy a
Tovább olvasom »