Bolognais töltött padlizsán recept

Hozzávalók:
- 1 nagy padlizsán
- 0,5 citromból nyert citromlé
- 30 dkg darált sertéshús
- 2 közepes paradicsom
- 1 kisebb lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csomag bolognai alappor
- 15 dkg sajt
- 2 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- 3 dl víz
Elkészítése:
Padlizsán előkészítése:
Válasszunk friss, zsenge padlizsánt! Ha ez nem sikerül, vagy igen, de biztosra akarunk menni, és van még egy szűk óránk, mielőtt éhen halunk, akkor a következő a teendő: félbevágjuk az áldozatot, majd besózzuk, fél óra elteltével megkóstoljuk a felszínét (megnyaljuk), ha nem keserű, meg is vagyunk, ha igen, hagyunk neki még időt.
Kibelezzük úgy, hogy hagyunk a héja mellett egy fél ujjnyi húst legalább. A kivájt részt félretesszük. A kivájt padlizsánokat és a padlizsán húsát bekenjük citrommal vagy citromlével, hogy ne barnuljon meg a sütés előtt.
Töltelék készítése:
Megsütjük a lila hagymát az olajon. Amint megpuhult, rárakjuk a husit és a fokhagymát. Megsózzuk, hogy a levét kiengedje.
Kockára vágjuk a paradicsomot és a padlizsán belső húsát. Ráöntjük a félig kész sertéshúsra, 10 percig hagyjuk sülni. Figyeljünk rá, hogy a zöldségek ne süljenek teljesen szét. (De ha megtörténik, az sem tragédia.)
Ezalatt a kivájt padlizsánhajókat (ezt a kifejezést olvastam egy másik cikkben, jár a taps a metaforáért) 10-15 percig 180 fokon sütjük addig, amíg meg nem barnul picit.
A serpenyőben süldögélő húsra és zöldségekre ráöntjük a bolognai alapot. (Én porral és a leírt 3 dl vízzel csináltam, de lehet üvegessel is. Hagyjuk, hogy összeforrjon 5-10 perc alatt.
Kivesszük a sütőből a közben megbarnult hajókat, és beleszedjük a bolognais ragut. Ami kimarad, felhasználjuk tálaláshoz később. A tetejére sajtot reszelünk, és visszadugjuk még 15-20 percre, 180 fokra a sütőbe.
Amint a sajt megbarnult a tetején, jónak kell lennie, de a biztonság kedvéért bökjük meg a padlizsán húsát egy villával. Ha puha, készen vagyunk. Pirítóssal és rizzsel egyaránt finom.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »