Bolognais töltött padlizsán recept

Hozzávalók:
- 1 nagy padlizsán
- 0,5 citromból nyert citromlé
- 30 dkg darált sertéshús
- 2 közepes paradicsom
- 1 kisebb lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csomag bolognai alappor
- 15 dkg sajt
- 2 ek olívaolaj
- só ízlés szerint
- 3 dl víz
Elkészítése:
Padlizsán előkészítése:
Válasszunk friss, zsenge padlizsánt! Ha ez nem sikerül, vagy igen, de biztosra akarunk menni, és van még egy szűk óránk, mielőtt éhen halunk, akkor a következő a teendő: félbevágjuk az áldozatot, majd besózzuk, fél óra elteltével megkóstoljuk a felszínét (megnyaljuk), ha nem keserű, meg is vagyunk, ha igen, hagyunk neki még időt.
Kibelezzük úgy, hogy hagyunk a héja mellett egy fél ujjnyi húst legalább. A kivájt részt félretesszük. A kivájt padlizsánokat és a padlizsán húsát bekenjük citrommal vagy citromlével, hogy ne barnuljon meg a sütés előtt.
Töltelék készítése:
Megsütjük a lila hagymát az olajon. Amint megpuhult, rárakjuk a husit és a fokhagymát. Megsózzuk, hogy a levét kiengedje.
Kockára vágjuk a paradicsomot és a padlizsán belső húsát. Ráöntjük a félig kész sertéshúsra, 10 percig hagyjuk sülni. Figyeljünk rá, hogy a zöldségek ne süljenek teljesen szét. (De ha megtörténik, az sem tragédia.)
Ezalatt a kivájt padlizsánhajókat (ezt a kifejezést olvastam egy másik cikkben, jár a taps a metaforáért) 10-15 percig 180 fokon sütjük addig, amíg meg nem barnul picit.
A serpenyőben süldögélő húsra és zöldségekre ráöntjük a bolognai alapot. (Én porral és a leírt 3 dl vízzel csináltam, de lehet üvegessel is. Hagyjuk, hogy összeforrjon 5-10 perc alatt.
Kivesszük a sütőből a közben megbarnult hajókat, és beleszedjük a bolognais ragut. Ami kimarad, felhasználjuk tálaláshoz később. A tetejére sajtot reszelünk, és visszadugjuk még 15-20 percre, 180 fokra a sütőbe.
Amint a sajt megbarnult a tetején, jónak kell lennie, de a biztonság kedvéért bökjük meg a padlizsán húsát egy villával. Ha puha, készen vagyunk. Pirítóssal és rizzsel egyaránt finom.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »
Leves, ami desszert is lehet? Ezek a receptek új szintre emelik a gyümölcslevest
Ezek a levesek egyszerre desszertek és előételek – hűsítőek, krémesek, illa
Tovább olvasom »
Egy este a VIBE-ban – a budapesti éjszaka receptje (x)
Egy este a VIBE-ban maga a budapesti éjszaka esszenciája: kreatív koktélok,
Tovább olvasom »