Bolognais töltött padlizsán

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Bolognais töltött padlizsán

Hozzávalók:

  • 1 nagy padlizsán
  • 0,5 citromból nyert citromlé
  • 30 dkg darált sertéshús
  • 2 közepes paradicsom
  • 1 kisebb lila hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csomag bolognai alappor
  • 15 dkg sajt
  • 2 ek olívaolaj
  • só ízlés szerint
  • 3 dl víz

Elkészítése:

Padlizsán előkészítése:

Válasszunk friss, zsenge padlizsánt! Ha ez nem sikerül, vagy igen, de biztosra akarunk menni, és van még egy szűk óránk, mielőtt éhen halunk, akkor a következő a teendő: félbevágjuk az áldozatot, majd besózzuk, fél óra elteltével megkóstoljuk a felszínét (megnyaljuk), ha nem keserű, meg is vagyunk, ha igen, hagyunk neki még időt.

Kibelezzük úgy, hogy hagyunk a héja mellett egy fél ujjnyi húst legalább. A kivájt részt félretesszük. A kivájt padlizsánokat és a padlizsán húsát bekenjük citrommal vagy citromlével, hogy ne barnuljon meg a sütés előtt.

Töltelék készítése:

Megsütjük a lila hagymát az olajon. Amint megpuhult, rárakjuk a husit és a fokhagymát. Megsózzuk, hogy a levét kiengedje.

Kockára vágjuk a paradicsomot és a padlizsán belső húsát. Ráöntjük a félig kész sertéshúsra, 10 percig hagyjuk sülni. Figyeljünk rá, hogy a zöldségek ne süljenek teljesen szét. (De ha megtörténik, az sem tragédia.)

Ezalatt a kivájt padlizsánhajókat (ezt a kifejezést olvastam egy másik cikkben, jár a taps a metaforáért) 10-15 percig 180 fokon sütjük addig, amíg meg nem barnul picit.

A serpenyőben süldögélő húsra és zöldségekre ráöntjük a bolognai alapot. (Én porral és a leírt 3 dl vízzel csináltam, de lehet üvegessel is. Hagyjuk, hogy összeforrjon 5-10 perc alatt.

Kivesszük a sütőből a közben megbarnult hajókat, és beleszedjük a bolognais ragut. Ami kimarad, felhasználjuk tálaláshoz később. A tetejére sajtot reszelünk, és visszadugjuk még 15-20 percre, 180 fokra a sütőbe.

Amint a sajt megbarnult a tetején, jónak kell lennie, de a biztonság kedvéért bökjük meg a padlizsán húsát egy villával. Ha puha, készen vagyunk. Pirítóssal és rizzsel egyaránt finom.