Bográcsos körömpörkölt lapockával, füstölt hússal recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
- 2,5 kg köröm (4 db)
- 70 dkg sertés lapocka
- 30 dkg füstölt sertéshús (lehet fej, oldalas, nyúlja, vagy bármilyen füstölt hús, esetleg kolbász)
- 1 kg hagyma
- 1 kk köménymag
- 2 ek őrölt pirospaprika
- 1 csili paprika
- 1 üveg natúr lecsó (esetleg friss paprika, paradicsom)
- só
- néhány szál friss kakukkfű
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 ek zsír
Elkészítése:
A húst előkészítjük, (a körmöt daraboltassuk fel bátran a hentessel) a lapockát és a füstölt húst felkockázzuk. A hagymát feldaraboljuk.
Kevés zsíron először kipattogtatjuk a köményt, majd a hagymát megdinszteljük. Ezután a bográcsba tesszük a csontos körmöt, amit enyhén megsózunk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
Kb. egy órát főzzük így, majd hozzáadjuk a füstölt húst és a csilipaprikát is. Újabb fél óra főzés után a bográcsba tesszük a felkockázott friss lapockát is. Ismét főzzük jó fél órát, majd a lecsót hozzáöntjük. Mikor a köröm már kezd lefőni a csontról, akkor kezd megpuhulni a friss lapocka is. Egy utolsó ízpróba következik, ha szükséges, még fűszerezzük.
A legvégén kevés borban elkeverjük az őrölt pirospaprikát, és hozzákeverjük a már elkészült pörkölthöz.
Tipp:
Sem borsot, sem fokhagymát nem főztem bele, de nem feledékenységem miatt. Így terveztem! Egyedül a sorrendet gondoltam át előre az átlagosnál jobban. Jól tettem! Nagyon kellemes ízű, enyhén csípős, de bőséges szaftú finom pörkölt lett a vége. Még a köretet sem erőltettem hozzá, csak úgy mezítlábasan, köret nélkül, friss puha kenyérrel ettem, és jól is laktam vele.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 uborkasaláta, amit érdemes kipróbálni
Az uborkasaláta igazi klasszikus, amit szinte mindenki szeret. Jólesik a me
Tovább olvasom »
Így lesz tökéletes a kovászos uborkád
A nyár egyik legnagyobb kedvence a ropogós kovászos uborka. Frissítő, savan
Tovább olvasom »
8 izgalmas sütés nélküli golyó, amit egyszerűen imádni fogsz
Ezeket a sütés nélküli golyókat percek alatt elkészítheted, mégis úgy hatna
Tovább olvasom »
Könnyű és ízletes cukkinis ételek – puffancstól a lepényig
A cukkini az az alapanyag, ami mindig kéznél van, mégis millióféleképpen va
Tovább olvasom »
12 mennyei gombás recept – tésztától a húsos fogásokig
10 mennyei gombás recept tészta, csirke, gratin és vegetáriánus lehetőségek
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 30 perc és kész a tökéletes menü? Igen!
Ebédre vagy vacsorára ajánljuk ezt az ízletes összeállítást: krémleves, két
Tovább olvasom »