Bográcsos körömpörkölt lapockával, füstölt hússal recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 2,5 kg köröm (4 db)
- 70 dkg sertés lapocka
- 30 dkg füstölt sertéshús (lehet fej, oldalas, nyúlja, vagy bármilyen füstölt hús, esetleg kolbász)
- 1 kg hagyma
- 1 kk köménymag
- 2 ek őrölt pirospaprika
- 1 csili paprika
- 1 üveg natúr lecsó (esetleg friss paprika, paradicsom)
- só
- néhány szál friss kakukkfű
- 1 dl száraz fehérbor
- 2 ek zsír
Elkészítése:
A húst előkészítjük, (a körmöt daraboltassuk fel bátran a hentessel) a lapockát és a füstölt húst felkockázzuk. A hagymát feldaraboljuk.
Kevés zsíron először kipattogtatjuk a köményt, majd a hagymát megdinszteljük. Ezután a bográcsba tesszük a csontos körmöt, amit enyhén megsózunk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
Kb. egy órát főzzük így, majd hozzáadjuk a füstölt húst és a csilipaprikát is. Újabb fél óra főzés után a bográcsba tesszük a felkockázott friss lapockát is. Ismét főzzük jó fél órát, majd a lecsót hozzáöntjük. Mikor a köröm már kezd lefőni a csontról, akkor kezd megpuhulni a friss lapocka is. Egy utolsó ízpróba következik, ha szükséges, még fűszerezzük.
A legvégén kevés borban elkeverjük az őrölt pirospaprikát, és hozzákeverjük a már elkészült pörkölthöz.
Tipp:
Sem borsot, sem fokhagymát nem főztem bele, de nem feledékenységem miatt. Így terveztem! Egyedül a sorrendet gondoltam át előre az átlagosnál jobban. Jól tettem! Nagyon kellemes ízű, enyhén csípős, de bőséges szaftú finom pörkölt lett a vége. Még a köretet sem erőltettem hozzá, csak úgy mezítlábasan, köret nélkül, friss puha kenyérrel ettem, és jól is laktam vele.