Bográcsgulyás recept
Hozzávalók:
- 1,5 kg sertés lapocka
- 6 szép nagy fej vöröshagyma
- 4 paradicsom
- 3 tv paprika
- 1 hegyes erős paprika
- 1,5 kg burgonya
- 4 gerezd fokhagyma
- 4 szál sárgarépa
- 4 szál fehérrépa
- 1 kis gumó zeller
- 2-3 fakanálnyi sertés zsír
- 3 ek fűszerpaprika
- ízlés szerint só, frissen őrölt fehér bors és őrölt fűszerkömény
Elkészítése:
A vöröshagymát apró kockára vágom és a sertészsíron üvegesre pirítom. Ha már a szomszéd is érzi a finom pirított hagyma illatát, hozzáadom a kockára vágott paradicsomot, a felkarikázott kétféle paprikát, és egy sűrű, lecsós alapot főzök.
Ha kész az alap, rádobom a kockára vágott sertéslapockát, és gyakori kevergetés mellett fehéredésig párolom a húst, majd rádobom az aprított fokhagymát, a fűszerpaprikát, alaposan összekeverem, sózom, borsozom, megszórom köménnyel és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje.
A főzés során én folyamatosan szoktam pótolni a vizet, nem szoktam hirtelen sok vízzel felönteni, mert a finom sűrű gulyást szeretem.
Amikor úgy ítélem meg, hogy a hús már olyan félpuha állagú, beleteszem a levesbe a karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, kockázott zellert, majd tovább főzöm.
A kockára vágott burgonyát akkor adom a leveshez, amikor már a zöldségek és a hús is majdnem jó, mert a krumpli gyorsan megfő.
A burgonya hozzáadása után ha szükséges, utána fűszerezem a levest.
Tejföllel meglocsolva, petrezselyemzölddel meghintve, forrón tálalom.
Jó étvágyat!
A bográcsgulyás kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 6 g
Zsír: 6 g
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »
Fehér csokival készült desszertvariációk minden alkalomra
A fehér csoki mindig különleges hangulatot teremt — legyen szó citromos kos
Tovább olvasom »
Tarja, oldalas, karaj és több – változatos ötletek egy csokorban
A sertéshús igazi jolly joker a konyhában: változatosan elkészíthető, kiadó
Tovább olvasom »


