Bográcsgulyás

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
150 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1,5 kg sertés lapocka
  • 6 szép nagy fej vöröshagyma
  • 4 paradicsom
  • 3 tv paprika
  • 1 hegyes erős paprika
  • 1,5 kg burgonya
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 4 szál sárgarépa
  • 4 szál fehérrépa
  • 1 kis gumó zeller
  • 2-3 fakanálnyi sertés zsír
  • 3 ek fűszerpaprika
  • ízlés szerint só, frissen őrölt fehér bors és őrölt fűszerkömény

Elkészítése:

A vöröshagymát apró kockára vágom és a sertészsíron üvegesre pirítom. Ha már a szomszéd is érzi a finom pirított hagyma illatát, hozzáadom a kockára vágott paradicsomot, a felkarikázott kétféle paprikát, és egy sűrű, lecsós alapot főzök.

Ha kész az alap, rádobom a kockára vágott sertéslapockát, és gyakori kevergetés mellett fehéredésig párolom a húst, majd rádobom az aprított fokhagymát, a fűszerpaprikát, alaposan összekeverem, sózom, borsozom, megszórom köménnyel és felöntöm annyi vízzel, hogy éppen ellepje.

A főzés során én folyamatosan szoktam pótolni a vizet, nem szoktam hirtelen sok vízzel felönteni, mert a finom sűrű gulyást szeretem.

Amikor úgy ítélem meg, hogy a hús már olyan félpuha állagú, beleteszem a levesbe a karikára vágott sárgarépát, fehérrépát, kockázott zellert, majd tovább főzöm.

A kockára vágott burgonyát akkor adom a leveshez, amikor már a zöldségek és a hús is majdnem jó, mert a krumpli gyorsan megfő.

A burgonya hozzáadása után ha szükséges, utána fűszerezem a levest.

Tejföllel meglocsolva, petrezselyemzölddel meghintve, forrón tálalom.

Jó étvágyat!