Bajai halászlé recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
6 személyre:
- 3 kg hal (lehet bármely féle, jelenesetben ponty, de a vegyes hal is nagyon finom!
- 50 dkg vöröshagyma
- 6-7 evőkanál jóféle házi fűszerpaprika
- 1 deci száraz, testes vörösbor
- 2 db érett paradicsom
- só
- ízlés szerint cseresznye,- ill chilipaprika
Tálaláshoz:
- frissen kifőzött metélt tészta
Elkészítése:
A friss halat megtisztítjuk, zsigereljük, mélyen irdaljuk, felszeleteljük, enyhén átsózzuk és 1-2 órát lezárva hűtve tartjuk!
Mialatt uszonyos barátunk didereg odabent, a vöröshagymát megtisztítjuk és közepes kockákra vágjuk, majd beletesszük a bográcsba.
A halászlé akkor a legfinomabb, ha nyílt lánggal főzzük, alatta fával tüzelünk, kell mellé az a kis füst és pernye.
A halat is beletesszük a bográcsba, felöntjük annyi hideg vízzel, hogy épp csak ellepje és elkezdjük a manővert a tűz felett szép lassacskán felforraljuk az eledelt. Amikor a bogrács belső körvonalán fehéren kezd habzani, akkor szórjunk rá a fűszerpaprikából kanalanként úgy, hogy a víz felszínén tolakodó hagymakockákkal óvatosan elvegyüljön. Addig fűszerezzük a csodás,- házi paprikával, amíg a színe szép piros nem lesz de vigyázzunk, nehogy túladagoljuk, mert akkor kesernyés lesz az ételünk, tehát kis figyelmet igényel!
Kissé megsózzuk (max 1 csapott evőkanál), belelottyintunk egy deci vörösbort, hozzátesszük a lehéjazott és felaprított paradicsomot, majd elkezdjük főzni! E két hozzávaló meggátolja az esetleges szétfővését az amúgy is laza szerkezetű patkószeleteknek, nem mellesleg jó ízt ad ételünknek! Körülbelül 15-20 perc után hozzátehetjük a hal belsőségét (tej/ikra) és a csípős paprikákat. Sokan szétmorzsolnak benne pár darab halászlé kockát, mi kihagyjuk, ha lehet “E” mentesen készítjük!
A forrástól számított 40 percig főzzük, közben kóstolgatjuk, ha íztelen, sózzuk.
Miután elkészült a remekmű, a halszeleteket lapos, peremes tálon, magát a halászlét leveses tálba átöntve, illetve a bográcsból merve,- frissen kifőzött (ha lehet házilag gyúrt) metélt tésztával és a főtt csípős paprikákat külön kis tálkán szervírozzuk!
Jó étvágyat és Kellemes Karácsonyt kívánok mindenkinek!
Tipp:
Vállalkozó szellemű konyhatündérek ha bátrak és szeretik a különlegességet mint megrögzött halétel imádók, a tésztagyúrásnál a liszthez adott tojások mellé belekeverhetnek egy kevés hártyájából kifejtet friss halikrát a masszába, afféle “Rezétiesen” is el lehet készíteni a metéltet! Nagyon finom!
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »