Zserbó recept
Hozzávalók:
- 500 g sima liszt
- 300 g margarin
- 1 csipet só
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 citrom reszelt héja
- 100 ml tej
- 10 g élesztő
- 50 g porcukor
Töltelék:
- 300 g darált dió
- 200 g cukor
Kenéshez:
- 300 g baracklekvár
Máz:
- 100 g porcukor
- 50 g kakaópor
- 2 ek tej
- 50 g margarin
Elkészítése:
A töltelékhez a darált diót és a cukrot összekeverjük, és 3 részre osztjuk.
A tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a sót, a citrom reszelt héját, a felfuttatott élesztőt és a tojások sárgáját. Összegyúrjuk a tésztát, és 20 percre a hűtőbe tesszük.
Ezután a tésztát 4 részre osztjuk, és egyenként kisodorjuk. A sütőpapírral bélelt tepsi aljára teszünk egy lapot, megszurkáljuk villával, és lekenjük lekvárral. Megszórjuk a töltelék egy részével, és rátesszük a következő lapot. Ezt még 2x megismételjük, majd az utolsó lappal befedjük a süteményt, kisebb nehezéket rakunk rá, és hagyjuk meleg helyen egy órán át pihenni.
Ezután megszurkáljuk villával, és előmelegített, 180°C-os sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük (tűpróba). A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd átfordítjuk a süteményt, így az egyenes alsó lap lesz felül.
A máz hozzávalót a margarin nélkül kicsi tűzön összemelegítjük, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a margarint. Mindent alaposan átkeverünk, és hagyjuk langyosra hűlni. Ezután a sütemény tetejére tesszük, és egy egész éjszakát hűvös helyen pihentetjük. Másnap felszeleteljük.