Zserbó recept
Hozzávalók:
- 500 g sima liszt
- 300 g margarin
- 1 csipet só
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 1 citrom reszelt héja
- 100 ml tej
- 10 g élesztő
- 50 g porcukor
Töltelék:
- 300 g darált dió
- 200 g cukor
Kenéshez:
- 300 g baracklekvár
Máz:
- 100 g porcukor
- 50 g kakaópor
- 2 ek tej
- 50 g margarin
Elkészítése:
A töltelékhez a darált diót és a cukrot összekeverjük, és 3 részre osztjuk.
A tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a sót, a citrom reszelt héját, a felfuttatott élesztőt és a tojások sárgáját. Összegyúrjuk a tésztát, és 20 percre a hűtőbe tesszük.
Ezután a tésztát 4 részre osztjuk, és egyenként kisodorjuk. A sütőpapírral bélelt tepsi aljára teszünk egy lapot, megszurkáljuk villával, és lekenjük lekvárral. Megszórjuk a töltelék egy részével, és rátesszük a következő lapot. Ezt még 2x megismételjük, majd az utolsó lappal befedjük a süteményt, kisebb nehezéket rakunk rá, és hagyjuk meleg helyen egy órán át pihenni.
Ezután megszurkáljuk villával, és előmelegített, 180°C-os sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük (tűpróba). A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd átfordítjuk a süteményt, így az egyenes alsó lap lesz felül.
A máz hozzávalót a margarin nélkül kicsi tűzön összemelegítjük, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a margarint. Mindent alaposan átkeverünk, és hagyjuk langyosra hűlni. Ezután a sütemény tetejére tesszük, és egy egész éjszakát hűvös helyen pihentetjük. Másnap felszeleteljük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »
Könnyed köretek az ünnepi menühöz – 12 majonézmentes saláta
A karácsonyi ételek mellé sokszor jól esik egy friss, könnyű saláta, amely
Tovább olvasom »
Karácsonyi ünnepi menü: 12 kipróbált töltött hús recept
A karácsonyi asztalon mindig jól mutat egy szaftos, gazdagon töltött húsfél
Tovább olvasom »
Keksztekercs gyűjtemény – 12 klasszikus és különleges variáció egy helyen
Ha nincs kedved órákig nyújtani vagy sütőt melegíteni, akkor a keksztekercs
Tovább olvasom »
Zserbó új köntösben: 4 kreatív finomság, zserbó helyet (vagy mellé)
A zserbó ízvilága sokak kedvence, de nem mindig van idő vagy kedv elkészíte
Tovább olvasom »
A legjobb krémes és szeletes sütik karácsonyra – 25 kipróbált recept
A karácsonyi időszakban mindig jól jön néhány biztosan bevált vendégváró sü
Tovább olvasom »

