Zserbó

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
65 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

  • 500 g sima liszt
  •  300 g margarin
  • 1 csipet só
  • 2 tojássárgája
  • 1 citrom reszelt héja
  • 100 ml tej
  • 10 g élesztő
  • 50 g porcukor

Töltelék:

  • 300 g darált dió
  • 200 g cukor

Kenéshez:

  • 300 g baracklekvár

Máz:

  • 100 g porcukor
  • 50 g kakaópor
  • 2 ek tej
  • 50 g margarin

Elkészítése:

A töltelékhez a darált diót és a cukrot összekeverjük, és 3 részre osztjuk.

A tejben elkeverjük a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a sót, a citrom reszelt héját, a felfuttatott élesztőt és a tojások sárgáját. Összegyúrjuk a tésztát, és 20 percre a hűtőbe tesszük.

Ezután a tésztát 4 részre osztjuk, és egyenként kisodorjuk. A sütőpapírral bélelt tepsi aljára teszünk egy lapot, megszurkáljuk villával, és lekenjük lekvárral. Megszórjuk a töltelék egy részével, és rátesszük a következő lapot. Ezt még 2x megismételjük, majd az utolsó lappal befedjük a süteményt, kisebb nehezéket rakunk rá, és hagyjuk meleg helyen egy órán át pihenni.

Ezután megszurkáljuk villával, és előmelegített, 180°C-os sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük (tűpróba). A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd átfordítjuk a süteményt, így az egyenes alsó lap lesz felül.

A máz hozzávalót a margarin nélkül kicsi tűzön összemelegítjük, majd a tűzről levéve hozzákeverjük a margarint. Mindent alaposan átkeverünk, és hagyjuk langyosra hűlni. Ezután a sütemény tetejére tesszük, és egy egész éjszakát hűvös helyen pihentetjük. Másnap felszeleteljük.