Zserbó recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 6 dkg porcukor
- 3 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája - 1,2 dl tej
- csipet só
- 24 g friss élesztő
- 3 g sütőpor
Töltelékhez:
- 30 dkg kristálycukor
- 72 dkg darált dió
- 1 db citrom héja reszelve
- 2 üveg (2*720 ml) sárgabaracklekvár
- csokoládé vagy tortabevonó
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy 19*32 cm-es magas falú tepsit kivajazunk, kilisztezünk. A diót, cukrot és citrom héjat összekeverjük egy tálban.
A tészta összes hozzávalóját egy keverőtálba töltjük (a tojások sárgáit keverjük simára a tejjel, akkor nem lesz darabos), és jó alaposan összegyúrjuk.
Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, és 5 egyenlő részre osztjuk, majd hűtőbe tesszük. (Lemértem, 230 grammos volt egy gombóc.) Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra, és a tepsi méreténél nagyobbra nyújtjuk.
Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele majdnem teljesen bélelni a tepsit. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára, amennyire tudjuk. Nagyon vékony lesz a tészta, de sütés közben az élesztőtől meg fognak nőni picit a lapok.
Megkenjük lekvárral jómódon, majd megszórjuk a diós keverékkel.
Jöhet a hűtőből a következő tészta, amit akkorára nyújtunk, mint a tepsi mérete és a diós keverékre fektetjük. Lekvár, dió. Addig folytatjuk, míg az utolsó tészta réteget is rásimítjuk a diós keverékre.
Egy hurkapálcával több helyen teljesen átszúrjuk a zserbó alapunkat a tepsi aljáig.
Mehet a sütőbe és alsó-felső sütéssel kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült, teljesen kihűtjük a zserbót, majd egy késsel körbevágjuk, elválasztjuk a tepsitől és fejjel lefelé kiborítjuk egy tálcára. Így szép lesz a teteje.
A tetejére vagy olvasztunk 3 tábla étcsokit és azzal kenjük le, vagy tortabevonóval dolgozunk. Akármelyiket is válasszuk, hagyjuk megdermedni a csokit, utána szeleteljük.
Tipp:
Bár első ránézésre a lekvár és dió mennyisége soknak tűnhet, nem sok. ;)
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus és különleges krumplisaláták karácsonyra – 12 kipróbált recept
A krumplisaláta sok családban elengedhetetlen része az ünnepi menünek. A kl
Tovább olvasom »
Könnyed köretek az ünnepi menühöz – 12 majonézmentes saláta
A karácsonyi ételek mellé sokszor jól esik egy friss, könnyű saláta, amely
Tovább olvasom »
Karácsonyi ünnepi menü: 12 kipróbált töltött hús recept
A karácsonyi asztalon mindig jól mutat egy szaftos, gazdagon töltött húsfél
Tovább olvasom »
Keksztekercs gyűjtemény – 12 klasszikus és különleges variáció egy helyen
Ha nincs kedved órákig nyújtani vagy sütőt melegíteni, akkor a keksztekercs
Tovább olvasom »
Zserbó új köntösben: 4 kreatív finomság, zserbó helyet (vagy mellé)
A zserbó ízvilága sokak kedvence, de nem mindig van idő vagy kedv elkészíte
Tovább olvasom »
A legjobb krémes és szeletes sütik karácsonyra – 25 kipróbált recept
A karácsonyi időszakban mindig jól jön néhány biztosan bevált vendégváró sü
Tovább olvasom »

