Zserbó recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tésztához:
- 60 dkg liszt
- 30 dkg vaj vagy margarin
- 6 dkg porcukor
- 3 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1,2 dl tej
- csipet só
- 24 g friss élesztő
- 3 g sütőpor
Töltelékhez:
- 30 dkg kristálycukor
- 72 dkg darált dió
- 1 db citrom héja reszelve
- 2 üveg (2*720 ml) sárgabaracklekvár
- csokoládé vagy tortabevonó
Elkészítése:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és egy 19*32 cm-es magas falú tepsit kivajazunk, kilisztezünk. A diót, cukrot és citrom héjat összekeverjük egy tálban.
A tészta összes hozzávalóját egy keverőtálba töltjük (a tojások sárgáit keverjük simára a tejjel, akkor nem lesz darabos), és jó alaposan összegyúrjuk.
Ha elkészült, lisztes asztalon hengert formázunk a tésztából, és 5 egyenlő részre osztjuk, majd hűtőbe tesszük. (Lemértem, 230 grammos volt egy gombóc.) Rögtön ki is vehetjük az egyik tésztát az asztalra, és a tepsi méreténél nagyobbra nyújtjuk.
Akkora legyen a tészta, hogy ki tudjuk vele majdnem teljesen bélelni a tepsit. A tészta szélét belülről tapasszuk a forma oldalára, amennyire tudjuk. Nagyon vékony lesz a tészta, de sütés közben az élesztőtől meg fognak nőni picit a lapok.
Megkenjük lekvárral jómódon, majd megszórjuk a diós keverékkel.
Jöhet a hűtőből a következő tészta, amit akkorára nyújtunk, mint a tepsi mérete és a diós keverékre fektetjük. Lekvár, dió. Addig folytatjuk, míg az utolsó tészta réteget is rásimítjuk a diós keverékre.
Egy hurkapálcával több helyen teljesen átszúrjuk a zserbó alapunkat a tepsi aljáig.
Mehet a sütőbe és alsó-felső sütéssel kb. 50 perc alatt készre sütjük.
Ha megsült, teljesen kihűtjük a zserbót, majd egy késsel körbevágjuk, elválasztjuk a tepsitől és fejjel lefelé kiborítjuk egy tálcára. Így szép lesz a teteje.
A tetejére vagy olvasztunk 3 tábla étcsokit és azzal kenjük le, vagy tortabevonóval dolgozunk. Akármelyiket is válasszuk, hagyjuk megdermedni a csokit, utána szeleteljük.
Tipp:
Bár első ránézésre a lekvár és dió mennyisége soknak tűnhet, nem sok. ;)
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »
Egészséges étkezés a munkahelyen – a Jooble szakértői véleménye (x)
Szeretnél hosszú távon fenntartható egészséges életmódot élni, de a munkahe
Tovább olvasom »
Ropogós, sajtos, omlós – 10 sós süti, amit imádni fogsz
A sós sütemények mindig biztos sikert aratnak, legyen szó vendégvárásról, e
Tovább olvasom »
12 házi ostyasüti, amit nem lehet abbahagyni
Az ostyás sütemények mindig könnyed, ropogós és krémes kombinációjukkal hód
Tovább olvasom »
A kávé szerelmeseinek – 8 süti, amit imádni fogtok
A kávé nemcsak a reggelek elengedhetetlen része, hanem a desszertek világáb
Tovább olvasom »
Krémes csodák – 12 ellenállhatatlan krémes süti recept
A sütemények világában a krémes desszertek mindig különleges helyet foglaln
Tovább olvasom »