Ünnepi kuglóf recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 5 ek barna cukor
- 5 ek kristálycukor
- 3 cs vaníliás cukor
- 1 cs sütőpor
- csipet só
- 25 dkg margarin
- 1 ek mandula aroma
- 1 narancs leve és a reszelt héja
- 6-7 ek liszt
- 2 bögre vegyes aszalt gyümölcs
- 1 tábla étcsoki
- pici étolaj a kuglófforma kikenéséhez
Díszítéshez:
- 10 dkg fehér csoki
- 2 ek tortadíszítő cukorka
Elkészítése:
A robotgép keverő táljába beleütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a cukrokat, a sót, a narancs kifacsart levét és a reszelt héját, a mandula aromát és a sütőport, majd 4-es fokozaton (középsebességgel) szép simára kikeverjük, végül hozzáadjuk a kissé folyós állagú margarint és jól átkeverjük.
Miután folyékonyra, de szép simára összeállt, kanalanként hozzáadagoljuk a lisztet, a végére jó sűrű és csomómentes masszát kell készíteni.
A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
A formát vékonyan kiolajozzuk (nekem szilikon formám van és beszereztem egy olajsprét, pillanatok alatt befújom vele és mindenhol egyenletesen olajos lesz a formám).
Az alap masszához hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöket és a mazsolányi darabokra felaprított étcsokit, majd belekanalazzuk a formába. A tetejét egyenletesen elsimítjuk!
A megtöltött formát egy tepsire helyezzük és betesszük a sütőbe, nagyjából 90 perc alatt fog megsülni, mert nagy és tömény. 1 óra múlva már mehet a tűpróba. Félúton ha nagyon megbarnulna a teteje, egy alufóliát nyugodtan rá lehet tenni, a lényege, hogy a közepe szépen átsüljön.
Miután elkészült a kuglóf, egy rácsra átfordítjuk és lehúzzuk róla a formát.
Nagyjából egy jó másfél óra kell neki a kihűléshez, hogy le lehessen a csokival önteni.
A fehér csokit gőz fölött felolvasztjuk, hozzáadunk 2 ek étolajat (a vaj is jó) és rácsorgatjuk a süteményre, majd azután megszórhatjuk egy kis díszítő cukorkával, így még gusztább és ünnepélyesebb a remekmű.
Zárt dobozban hűvös helyen tárolva 1 hétig is eltartható, persze ha tényleg kibírja addig! :)
Jó étvágyat kívánok!