Túrós pite epres-rebarbarás öntettel recept
Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg liszt
- 18 dkg cukor
- 1 tk só
- 20 dkg vaj
- 2 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 csomag sütőpor
- 2 ek tejföl
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a lekenéshez
Töltelékhez:
- 1 kg túró (zsírosabb)
- 5 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 18 dkg cukor
- 1 rúd vanília kikapart magja
- 5 ek tejföl
Öntethez:
- 20 dkg eper
- 10 dkg rebarbara
- 3 ek cukor
Elkészítése:
Tészta készítése:
Az átszitált lisztet elkeverjük a sóval, a sütőporral és a cukorral, majd hozzáadjuk a hideg vajat. Gyorsan összemorzsoljuk, majd a tojás és tejföl hozzáadásával tésztává gyúrjuk. 1 órát hűtőszekrényben pihentetjük.
Töltelék készítése:
Amíg a tészta pihen, addig nyugodtan elkészíthetjük a tölteléket. A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a kikapart vanília magot, belekeverjük a túrót és a tejfölt. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a túrós keveréket lazítjuk vele.
Összeállítás:
A pihentetett tésztát két részre osztjuk, majd enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk az egyik adagot, és sütőpapírral bélelt 40 x 28 cm-es tepsibe simítjuk.
A tésztát kenjük le felvert tojással, hogy ne szívja majd be a tölteléket, és 175 °C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.
Rátesszük a tölteléket, és befedjük a másik adag tésztából nyújtott lappal. Ezt is megkenjük a felvert tojással. 180°C-os sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.
Miután kihűlt, az öntetettel tálalható.
Öntet készítése:
Amíg a tészta sül elkészítjük az öntetet. Az epret és a rebarbarát apróra vágjuk, rászórjuk a cukrot, és puhára főzzük. Félpuha állapotban botmixerrel összeturmixoljuk. Miután kihűlt, a tálaláskor felszeletelt pitére öntjük.
Tipp:
Nagy adag, így egy nagyobb összejövetelre is elég ez a mennyiség.