Túrós pite epres-rebarbarás öntettel

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 18 dkg cukor
  • 1 tk só
  • 20 dkg vaj
  • 2 tojás
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 ek tejföl
  • 1 tojás a lekenéshez

Töltelékhez:

  • 1 kg túró (zsírosabb)
  • 5 tojás
  • 18 dkg cukor
  • 1 rúd vanília kikapart magja
  • 5 ek tejföl

Öntethez:

  • 20 dkg eper
  • 10 dkg rebarbara
  • 3 ek cukor

Elkészítése:

Tészta készítése:

Az átszitált lisztet elkeverjük a sóval, a sütőporral és a cukorral, majd hozzáadjuk a hideg vajat. Gyorsan összemorzsoljuk, majd a tojás és tejföl hozzáadásával tésztává gyúrjuk. 1 órát hűtőszekrényben pihentetjük.

Töltelék készítése:

Amíg a tészta pihen, addig nyugodtan elkészíthetjük a tölteléket. A tojássárgáját elkeverjük a cukorral, hozzáadjuk a kikapart vanília magot, belekeverjük a túrót és a tejfölt. A tojásfehérjéből kemény habot verünk, és a túrós keveréket lazítjuk vele.

 

Összeállítás:

A pihentetett tésztát két részre osztjuk, majd enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk az egyik adagot, és sütőpapírral bélelt 40 x 28 cm-es tepsibe simítjuk.

A tésztát kenjük le felvert tojással, hogy ne szívja majd be a tölteléket, és 175 °C-ra előmelegített sütőben 10 perc alatt elősütjük.

Rátesszük a tölteléket, és befedjük a másik adag tésztából nyújtott lappal. Ezt is megkenjük a felvert tojással. 180°C-os sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük.

Miután kihűlt, az öntetettel tálalható.

Öntet készítése:

Amíg a tészta sül elkészítjük az öntetet. Az epret és a rebarbarát apróra vágjuk, rászórjuk a cukrot, és puhára főzzük. Félpuha állapotban botmixerrel összeturmixoljuk. Miután kihűlt, a tálaláskor felszeletelt pitére öntjük.

Tipp:

Nagy adag, így egy nagyobb összejövetelre is elég ez a mennyiség.