Túrós pite recept
Hozzávalók:
- 40 dkg sima liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 2 evőkanál tejföl
- 1 csomag sütőpor
A töltelékhez:
- 1 kg félzsíros tehéntúró
- 3+1 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 15 dkg cukor
- 1-2 evőkanál tejföl
- 2 dl tej
- 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 2 csapott evőkanál búzadara
- 1 csipet só
Elkészítése:
A töltelékhez először készítünk egy vaníliapudingot, ehhez 3 tojás kell, a sárgáját egy közepes lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukor 3/4 részét, a vaníliát, a keményítőt, és habverővel jó alaposan kikeverjük fehéredésig. Hozzáadjuk a tejet, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni.
A túrót egy nagyobb tálba tesszük, belereszeljük a citrom héját, beletesszük a tejfölt, a búzadarát és a már kihűlt vaníliapudingot. Az egészet gépi habverővel jó alaposan kikeverjük.
A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk, elfelezzük, és lisztezett deszkán, sütőlapunk méretére nyújtjuk. Beillesztjük a sütőlapra.
A töltelékhez a tojások fehérjét kemény habbá verjük, a maradék cukorral és egy csipet sóval. Hozzákeverjük óvatosan a túróhoz, és az egészet rákenjük a tésztára. A tészta másik felét is kinyújtjuk, és ráhelyezzük a töltelékre. Egy villával egyenletesen megszurkáljuk, majd a sütőbe tesszük.
Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.
Miután megsült, hűlni hagyjuk, majd kockára vágjuk, és a tetejét megszórjuk porcukorral.
Tipp:
A túrós süteményeket mindig letakarva tároljuk, hűtőben.