Túrós pite

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 40 dkg sima liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 db tojássárgája
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 csomag sütőpor

A töltelékhez:

  • 1 kg félzsíros tehéntúró
  • 3+1 db tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 2 dl tej
  • 1 db kezeletlen citrom reszelt héja
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
  • 2 csapott evőkanál búzadara
  • 1 csipet só

Elkészítése:

A töltelékhez először készítünk egy vaníliapudingot, ehhez 3 tojás kell, a sárgáját egy közepes lábosba tesszük, hozzáadjuk a cukor 3/4 részét, a vaníliát, a keményítőt, és habverővel jó alaposan kikeverjük fehéredésig. Hozzáadjuk a tejet, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk hűlni.

A túrót egy nagyobb tálba tesszük, belereszeljük a citrom héját, beletesszük a tejfölt, a búzadarát és a már kihűlt vaníliapudingot. Az egészet gépi habverővel jó alaposan kikeverjük.

A tészta hozzávalóit géppel összedolgozzuk, elfelezzük, és lisztezett deszkán, sütőlapunk méretére nyújtjuk. Beillesztjük a sütőlapra.

A töltelékhez a tojások fehérjét kemény habbá verjük, a maradék cukorral és egy csipet sóval. Hozzákeverjük óvatosan a túróhoz, és az egészet rákenjük a tésztára. A tészta másik felét is kinyújtjuk, és ráhelyezzük a töltelékre. Egy villával egyenletesen megszurkáljuk, majd a sütőbe tesszük.

Előmelegített sütőben 180 fokon 30 perc alatt készre sütjük.

Miután megsült, hűlni hagyjuk, majd kockára vágjuk, és a tetejét megszórjuk porcukorral.

Tipp:

A túrós süteményeket mindig letakarva tároljuk, hűtőben.