Túros-mákos szelet recept

Hozzávalók:
- 40 dkg finomliszt
- 0,5 kk só
- 12 dkg puha vaj
- 1 dkg élesztő
- 0,5 dl tej
- 1 tk cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1-2 ek tejföl
A máktöltelékhez:
- 25 dkg darált mák
- 20 dkg porcukor
- 2 ek lekvár
- 1 ek méz
- 1 ek puha vaj
- kb. 1,5 dl tej
A túrótöltelékhez:
Elkészítése:
A meleg tejben a cukrot elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 10 perc alatt hagyjuk felfutni.
Ezalatt a lisztet elkeverjük a sóval, majd összemorzsoljuk a puha vajjal. Az élesztős tejet, a tojássárgáját is hozzákeverjük, majd annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy könnyen kezelhető, puha tésztát kapjunk. Kb. 1 órát kelesztjük.
A mák hozzávalóit összefőzzük annyi tejjel, hogy kenhető krémet kapjunk, majd félretesszük hűlni.
A túró villával összetörjük, hozzáadjuk az édesítőt és porcukrot, a tojássárgákat, a citromlevet, a tejfölt, a pudingport, és összekeverjük. Nem baj, ha folyós, mert a tojáshabtól és a sütéstől megszilárdul.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tésztát kinyújtjuk kicsit nagyobbra, hogy a tepsi oldalára peremet tudjunk hajtani. (Egyszerűbb, ha már a méretre vágott sütőpapíron tesszük ezt.) Majd belehelyezzük a tepsibe, és villával megszurkáljuk. Ha túl lágy a tészta, 10-15 percre tegyük hűtőbe, hogy a tölteléket könnyebben rá tudjuk tenni.
A hűtőből kivéve ráterítjük a máktölteléket, és szépen elsimítjuk.
Az 5 tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, összeforgatjuk a túrós masszával, és a mákos rétegre simítjuk.
180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük (gázsütő 5-ös fokozat), majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »