Túros-mákos szelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Túros-mákos szelet

Hozzávalók:

  • 40 dkg finomliszt
  • 0,5 kk só
  • 12 dkg puha vaj
  • 1 dkg élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 1 tojássárgája
  • 1-2 ek tejföl

A máktöltelékhez:

  • 25 dkg darált mák
  • 20 dkg porcukor
  • 2 ek lekvár
  • 1 ek méz
  • 1 ek puha vaj
  • kb. 1,5 dl tej

A túrótöltelékhez:

  • 1 kg félszáraz tehéntúró
  • 20 dkg porcukor
  • 4 tojássárgája
  • 5 tojásfehérje
  • 3 ek tejföl
  • 1 ek citromlé
  • 1 csomag vaníliaízű pudingpor

Elkészítése:

A meleg tejben a cukrot elkeverjük, belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 10 perc alatt hagyjuk felfutni.

Ezalatt a lisztet elkeverjük a sóval, majd összemorzsoljuk a puha vajjal. Az élesztős tejet, a tojássárgáját is hozzákeverjük, majd annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy könnyen kezelhető, puha tésztát kapjunk. Kb. 1 órát kelesztjük.

A mák hozzávalóit összefőzzük annyi tejjel, hogy kenhető krémet kapjunk, majd félretesszük hűlni.

A túró villával összetörjük, hozzáadjuk az édesítőt és porcukrot, a tojássárgákat, a citromlevet, a tejfölt, a pudingport, és összekeverjük. Nem baj, ha folyós, mert a tojáshabtól és a sütéstől megszilárdul.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

A tésztát kinyújtjuk kicsit nagyobbra, hogy a tepsi oldalára peremet tudjunk hajtani. (Egyszerűbb, ha már a méretre vágott sütőpapíron tesszük ezt.) Majd belehelyezzük a tepsibe, és villával megszurkáljuk. Ha túl lágy a tészta, 10-15 percre tegyük hűtőbe, hogy a tölteléket könnyebben rá tudjuk tenni.

A hűtőből kivéve ráterítjük a máktölteléket, és szépen elsimítjuk.

Az 5 tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verjük, összeforgatjuk a túrós masszával, és a mákos rétegre simítjuk.

180 fokos sütőben kb. 50 percig sütjük (gázsütő 5-ös fokozat), majd a tepsiben hagyjuk kihűlni. Porcukorral meghintve tálaljuk.