Túrós-mákos fügés rolád recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 5 közepes méretű FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 14 dkg cukor
- 12 dkg liszt
- 7 dkg darált mák
- 0,5 dl olaj
- 1 tk sütőpor
- 1 tasak vaníliás cukor
- 2 ek víz
Dzsemhez:
- 4 érett füge
- 5 dkg cukor
- 1 citrom reszelt héja és 1/2 citrom leve
- csipet őrölt kardamom
- csipet őrölt csillagánizs
- fahéj
- 1 ek vanília aroma
- 1 tk kukorica keményítő
- 1-2 ek víz
Krémhez:
- 15 dkg margarin
- 8 dkg cukor
- 50 dkg túró
- 2 tasak vaníliás cukor
Díszítéshez:
- 2 füge
Elkészítése:
A tésztához válasszuk szét a tojásokat. A sárgákat habosítsuk fel a vízzel és 6 dkg cukorral, majd forgassuk bele a maradék cukorral keményre felvert tojásfehérjét. Végül keverjük hozzá a lisztes-sütőporos-mákos keveréket és az olajat. Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt közepes tepsibe. 200 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük. A hőlégkeverés legyen bekapcsolva. Azután lisztezett deszkára borítjuk a lapot, húzzuk le róla a papírt, majd fordítsuk meg a papírt és a tiszta felébe tekerjük fel a roládot.
A túrókrémhez keverjük simára a vajat a cukorral, vaníliás cukorral, valamint a szobahőmérsékletű túróval.
A lekvárhoz főzzük fel a cukorral a felszeletelt fügét a fűszerekkel, adjuk hozzá a citromhéjat, majd a levével ízesítsük. Főzzük sűrűre, majd a vízben oldjuk fel a keményítőt és keverjük a fügéhez. Hagyjuk kihűlni. Én előző nap készítettem el, mert úgy tökéletes és másnap hamarabb elkészülök.
Csomagoljuk ki a papírból a roládot és kenjük meg a lekvárral és a túrókrém 2/3 részét kenjük a lekvárra. Szorosan tekerjük fel a papírral újra és hagyjuk a papírban mindaddig, amíg nem köt meg, ezért tegyük 2 órára a hűtőbe.
Ezután távolítsuk el a papírt róla, és tegyük egy tálcára, ami alá tortapapírt helyeztünk. Kenjük meg a maradék krémmel. Hűtsük jól le, majd felszeletelve, a felezett fügével díszítve tálaljuk.
Tipp:
Ez a csodálatos desszert, már rég elnyerte a tetszésemet.
Mivel nagy rajongója vagyok a piskóta roládoknak, elkészítettem a mákos változatot is. Remek ízharmóniát hoztam össze. Lehet próbálkozni, mert ez a különlegesség a mai gasztronómiában is megállja a helyét.