Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Túrós-mákos fügés rolád recept

Túrós-mákos fügés rolád
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 5 közepes méretű  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 14 dkg cukor
    • 12 dkg liszt
    • 7 dkg darált mák
    • 0,5 dl olaj
    • 1 tk sütőpor
    • 1 tasak vaníliás cukor
    • 2 ek víz

    Dzsemhez:

    • 4 érett füge
    • 5 dkg cukor
    • 1 citrom reszelt héja és 1/2 citrom leve
    • csipet őrölt kardamom
    • csipet őrölt csillagánizs
    • fahéj
    • 1 ek vanília aroma
    • 1 tk kukorica keményítő
    • 1-2 ek víz

    Krémhez:

    • 15 dkg margarin
    • 8 dkg cukor
    • 50 dkg túró
    • 2 tasak vaníliás cukor

    Díszítéshez:

    • 2 füge

    Elkészítése:

    A tésztához válasszuk szét a tojásokat. A sárgákat habosítsuk fel a vízzel és 6 dkg cukorral, majd forgassuk bele a maradék cukorral keményre felvert tojásfehérjét. Végül keverjük hozzá a lisztes-sütőporos-mákos keveréket és az olajat. Öntsük a masszát sütőpapírral bélelt közepes tepsibe. 200 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük. A hőlégkeverés legyen bekapcsolva. Azután lisztezett deszkára borítjuk a lapot, húzzuk le róla a papírt, majd fordítsuk meg a papírt és a tiszta felébe tekerjük fel a roládot.

    A túrókrémhez keverjük simára a vajat a cukorral, vaníliás cukorral, valamint a szobahőmérsékletű túróval.

    A lekvárhoz főzzük fel a cukorral a felszeletelt fügét a fűszerekkel, adjuk hozzá a citromhéjat, majd a levével ízesítsük. Főzzük sűrűre, majd a vízben oldjuk fel a keményítőt és keverjük a fügéhez. Hagyjuk kihűlni. Én előző nap készítettem el, mert úgy tökéletes és másnap hamarabb elkészülök.

    Csomagoljuk ki a papírból a roládot és kenjük meg a lekvárral és a túrókrém 2/3 részét kenjük a lekvárra. Szorosan tekerjük fel a papírral újra és hagyjuk a papírban mindaddig, amíg nem köt meg, ezért tegyük 2 órára a hűtőbe.

    Ezután távolítsuk el a papírt róla, és tegyük egy tálcára, ami alá tortapapírt helyeztünk. Kenjük meg a maradék krémmel. Hűtsük jól le, majd felszeletelve, a felezett fügével díszítve tálaljuk.

    Tipp:

    Ez a csodálatos desszert, már rég elnyerte a tetszésemet.
    Mivel nagy rajongója vagyok a piskóta roládoknak, elkészítettem a mákos változatot is. Remek ízharmóniát hoztam össze. Lehet próbálkozni, mert ez a különlegesség a mai gasztronómiában is megállja a helyét.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá