Túró(gombóc)torta recept
Hozzávalók:
- 500 g túró
- 60 g finomliszt
- 1 tk szódabikarbóna
- 200 g gríz
- 120 g cukor
- csipet só
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 dl tejföl
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 1 citrom sárga héja és kifacsart leve
- mazsola
- citronát (kandírozott citromhéj) – opcionális
- vaj, zsemlemorzsa a formához
Elkészítése:
A túrót fél órát hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten, majd egy villával törjük jól össze. Adjuk hozzá a cukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot, a szódabikarbónával elkevert lisztet és a grízt. Keverjük alaposan össze.
Tegyük hozzá a tojásokat és a tejfölt, reszeljük bele a citrom héját és facsarjuk bele a levét. Keverjük jól el az egészet.
Egy 26 cm-es csatos tortaforma aljára helyezzünk sütőpapírt, az oldalát pedig kenjük meg vajjal és szórjunk rá kevés zsemlemorzsát. A túrós keveréket öntsük a formába. Ha szeretnénk használni citronátot, szórjuk meg vele a tetejét.
180 fokos sütőben süssük 40-45 percen keresztül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e. Ha kész, hagyjuk 10 percet pihenni a konyhapulton.
Tipp:
Ha akarunk csavarintani egyet a dolgon, a még meleg sütit kenjük meg néhány kanál lekvárral és nézzük hogy szívja be. Lekvárt tálaláshoz is érdemes egy üveggel odatenni az asztalra egy kis tál tejföllel egyetemben, amit a szeletekre kenhetnek, ki-ki ízlése szerint.