Túró(gombóc)torta

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
15 perc
Mennyiség:
5 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 500 g túró
  • 60 g finomliszt
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 200 g gríz
  • 120 g cukor
  • csipet só
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 dl tejföl
  • 3 tojás
  • 1 citrom sárga héja és kifacsart leve
  • mazsola
  • citronát (kandírozott citromhéj) – opcionális
  • vaj, zsemlemorzsa a formához

Elkészítése:

A túrót fél órát hagyjuk pihenni szobahőmérsékleten, majd egy villával törjük jól össze. Adjuk hozzá a cukrot, a csipet sót, a vaníliás cukrot, a szódabikarbónával elkevert lisztet és a grízt. Keverjük alaposan össze.

Tegyük hozzá a tojásokat és a tejfölt, reszeljük bele a citrom héját és facsarjuk bele a levét. Keverjük jól el az egészet.

Egy 26 cm-es csatos tortaforma aljára helyezzünk sütőpapírt, az oldalát pedig kenjük meg vajjal és szórjunk rá kevés zsemlemorzsát. A túrós keveréket öntsük a formába. Ha szeretnénk használni citronátot, szórjuk meg vele a tetejét.

180 fokos sütőben süssük 40-45 percen keresztül. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült e. Ha kész, hagyjuk 10 percet pihenni a konyhapulton.

Tipp:

Ha akarunk csavarintani egyet a dolgon, a még meleg sütit kenjük meg néhány kanál lekvárral és nézzük hogy szívja be. Lekvárt tálaláshoz is érdemes egy üveggel odatenni az asztalra egy kis tál tejföllel egyetemben, amit a szeletekre kenhetnek, ki-ki ízlése szerint.